Lekar

Lekar

Епидемия на хепатит А в Бургаско. Най-много заболели деца а през октомври - 93-ма души. Това прави около 22,08% заболели на територията на областта. Най-голям е броят на заболелите в община Бургас 44 случая, което прави около 50 % от заболелите. На територията на Бургаска община  са регистрирани няколко епидемични огнища в село Равнец, село Рудник и минно селище Черно море. Завишение на броя на заболелите се наблюдава и в самия град.

Регистрирано е и ново епидемично огнище в село Оризаре, община Несебър – 6 заболели.

От началото на ноември досега са регистрирани 101 потвърдени случая на вирусен хепатит тип А и 20 случая на остър вирусен хепатит, за които все още не са получени резултати от серологичните изследвания в РЗИ.

17 са учениците в община Бургас, които са заболели и те посещават 6 училища. От тези 17 деца 7 момичета са от един клас в ПГХТ "Акад. Николай Зелински". Засегнато е само едно детско заведение, в което са заболели двама души от обслужващия персонал. Останалите 28 души, от които половината са без резултат от серологичното изследване са на възраст над 18 г. и нямат епидемична връзка по между си.

Във връзка с повишената заболяемост от вирусен хепатит тип А, РЗИ – Бургас е предприела следните противоепидемични мерки: издадени са предписания на детски градини и училища за дезинфекция на повърхностите три пъти на ден с дезинфектанти с вирусоцидно действие; поставяне на течни сапуни в дозиращи устройства в санитарните помещения; провеждат се здравно-образователни беседи в училищата; изпратено е писмо до МБАЛ – Бургас за осигуряване на  допълнителни легла, които вече са осигурени, като е подготвено цяло едно вътрешно отд. за нуждите на Инфекциозното отделение; изпратено е писмо до зам.-кмета на община Бургас - д-р Лорис Мануелян с цел да се предвидят финансови средства за закупуване на препарати и дезинфекционни материали за училищата и детските заведения, както и осигуряване на редовно сметоизвозване в града; изпратено е и писмо до Регионалния инспекторат по образоние с препоръка да следят за направените предписания и тяхното стриктно изпълнение.