Така изглежда картата на страната за днешния последен работен ден от седмицата. Графика НИХМ

Така изглежда картата на страната за днешния последен работен ден от седмицата. Графика НИХМ

Над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността и на места в югозападните райони ще превали кракотрайно, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. На изток ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Утре в източните райони ще преобладава слънчево време. Над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Над планините облачността ще е променлива, над масивите от Западна България – по-често значителна, след обяд – купесто-дъждовна и ще има валежи от дъжд, на много места и гръмотевици. Ще духа до умерен североизточен, в Западна България – югоизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Вятърът постепенно ще отслабва, ще е до умерен и ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.