279_7982

279_7982

Почина Георги Калоянчев

Държавно висше театрално училище в класа на Стефан Сърчаджиев. Играл е на сцената на народния театър "Иван Вазов" и Сатиричния театър, от неговото създаване.

Изиграл е десетки запомнящи се роли в киното като тази на Бай Ганьо. Партнирал е на големите Апостол Карамитев, Стоянка Мутафова, Невена Коканова и други.

Георги Калоянчев е удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас". През 2009-та година той дойде в родния си град навръх празника - 6-ти декември, Никулден. Гостуването му бе в рамките на кампанията на общината - "Завръщане в Бургас", която има за цел да кани извяни бургазлии, които са се утвърдили в професиите си. Тогава Калоянчев запали коледната елха на площад "Тройката".

Преди това Калоянчев получи наградата "Бург на годината", която му бе отредена от слушателите на радио "Едно". В книгата на общината през 2009-та година Калата написа: "Бургас ти си моята люлка. Тук се родих. Тук останах артист. Тук усетих за първи път любовта на моята публика, на която ще остана верен, докато я има. Гордея се, че съм син на този прекрасен град, който подари на България съзвездия от таланти. Хвала на бургазлии, които ценят таланта, творчеството и изкуството. Изкуството обединява хората, казва Лев Толстой. С вас съм в това напрегнато време. Тук съм, жив съм, ваш съм."

В знак на признателност и благодарност за поканата, Калоянчев подари на кмета Николов скиптър и корона, които е получил за ролите си, изиграни в театъра.
Кметът на община Бургас Димитър Николов изпрати съболезнователен адрес до семейството, близките и приятелите на Калата.

"От свое име и от името на всички бургазлии изказвам най-дълбоки и искрени съболезнования по повод кончината на големия български актьор и един от най-известните и талантливи бургазлии. Бургас се присъединява към мъката ви и скърби заедно с вас за тежката загуба. Но ние, неговите съграждани, сме убедени, че се прощаваме само с физическия образ на Калата. През екрана той ще продължи да влиза в нашите и във всички български домове като драг гост. Ще продължи да ни разсмива с великолепните си роли, както го е правил цял живот. "Жив съм, ваш съм!" – така се казва автобиграфична му книга и такъв ще остане той в сърцата ни – жив и наш! Поклон пред светлата му памет!“, се казва в съболезнователния адрес.

Снимка архив Chernomorie-bg