karadjov

karadjov

Под Родовата стряха с морска премиера часа в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" в Бургас. Книгата е мемоарна и проследява историята на 200-годишния  род Караджови от град Елин Пелин, от който произлиза и авторката. В този патриархален свят съвместно обитават родители, деца и роднини. В животописния повествователен летопис се показва един колоритен отколешен свят, богат на човешки съдби и стремления. Разкрива се неизтощимия оптимизъм и спонтанната радост от живота, който съжителства с тъгата и болката, с прозата на ежедневието и трудната борба за отстояване на доброто и човечността. Читателят ще може да се запознае с поминъка на хората от описваните епохи, да усети атмосферата на тогавашния труд и образователните порядки. От рода Караджови са излезли кметове, общественици и честни хора, които са допринесли за развитието на този район от България. 

За премиерната вечер е подготвена и специална музикалната програма, която ще позволи на гостите да се потопят в атмосферата на онези отдавна отминали дни с изпълненията на вокален ансамбъл "Морски бриз" при народно читалище "Любен Каравелов 1940", с  ръководител  Емануил Арнаудов. Соло изпълнител ще бъде Анета Тепеликян. 

Венета Ташева е филолог и литературовед, заместник председател на Съюза на свободните писатели - филиал Бургас. Завършва специалност "Българска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и 35 години развива дейност като гимназиален учител по литература и български език. Съпруга на композитора Константин Ташев. Венета Ташева е автор на  книги, рецензии и публикации в местния и национален печат. Новата й книга ще бъде представена от писателя Станислав Марашки, председател на Съюза на свободните писатели - филиал Бургас.