Peshti

Peshti

Показват късно антични пещи във Варненския музей Неговата продукция е задоволявала нуждите на местния пазар и е била изнасяна извън пределите на днешна България. Тази тема е представена с оригинални артефакти във Варненския Археологически музей. Тя ще бъде допълнена и онагледена от разработката на художника Деян Веков и проекта на "Кинестетик проджект" ООД – "Късно античните пещи за строителна и битова керамика от района на Варна".

Деян Веков е художник, работещ в областта на живописта и скулптурата. Голяма част от неговите пластики са направени от любимия му материал – теракота. Това определя и подчертания му интерес към древната и съвременна технология на този занаят. В момента Деян Веков работи по макет, който ще бъде експониран до края на месец ноември в зала „Късна античност” на Археологическия музей. 
В мащаб 1:15 ще бъдат представени три вида пещи – две за битова и една за строителна керамика, както и продукцията, която се е изпичала в тях. Прототипът на пещта за строителна керамика е открит при разкопки на доц.д-р Валери Йотов в района на гр.Бяла - до хотел „Сол Луна Бей”. Пещта за битова керамика е намерена от археолога Александър Минчев в античния Марцианопол (Девня) и е датирана в края на IV и началото на V век.
Прототипът на втората пещ за битова керамика е от проучване на Валери Йотов и Александър Минчев в късно античния укрепен град на нос "Свети Атанас" – град Бяла. Тя е датирана от VI век.
В макета са показани характерните големи керамични съдове – питоси (лат.- долиуми), използвани като хранилища за вода, вино и зърнени храни.
Проектът на "Константин проджект" ООД е одобрен след конкурс в дирекция "Култура и духовно развитие" към община Варна по програмата "Варна – територия на творчеството 2013".