PC040093

PC040093

Показват морското дело в Поморие в изложба

- празник на свети Николай чудовторец. На откриването присъстваха общински съветници и заместник-кметовете на общината - Илия Джингов и Кунчо Гайдов. Те с интерес разгледаха експонатите, представящи историята на един от древните поминъци на Поморие. Изложбата събира антични пособия от бита на рибаря, стари снимки, картини, макети на различни плавателни съдове и такъми. Гостите опитаха и традиционни за поморийския край рибни ястия. Освен образователна, изложбата има и благотворителна цел. В залата на музея е поставена кутия, в която всеки посетител може да подпомогне със средства Дома за възрастни хора с увреждания в село Горица, за да посрещнат хората в дома подобаващо коледните празници.

За доброто настроение на гостите се погрижиха и певческият и танцов състав при Българо-гръцко дружество "Анхиало", певческа група "Тракийка" при тракийско дружество "Одринска епопея", фолклорните групи при Клуб на пенсионера "Свети Георги" – "Здравец" и "Пей сърце", и хорът при Клуб на пенсионера "Анхиало".

"Какъв по-добър повод за откриването на такава изложба от предстоящия празник Никулден. Това е един от най-хубавите и светли християнски празници за всички нас, чиято съдба и живот са свързани с морето", кази при откриването на изложбата директорът на музея Антон Карабашев. Заместник-кметът Илия Джингов поздрави гостите и изрази възхищение от прекрасната инициатива.

Организаторите изказаха благодарности към гражданите, съдействали за изложбата, сред които и Георги Рибов, жител на Поморие и участник във Втората световна война, който е предоставил макетите си на плавателни съдове, изработени лично от него в различни периоди от живота му.