Angel-Fregmenti

Angel-Fregmenti

Показват в "Ларго" "Разказвачи на песни"

изложба

– живопис във Варна се представя пловдивският художник Ангел Герджиков. Отново ще се потопим в нежния и хармоничен свят на автора, населен с хора, устремили поглед към звездите. Заглавието на експозицията ни подсказва това, което ще открием в нея – много музика и поезия.

Разглеждам картините... после притварям очи... и сякаш светът от платната оживява край мен. Изведнъж се пренасям в едно друго пространство и време, тялото ми олеква, краката се отделят от земята, аз политам над нея леко.... леко..... Притъмнява, небето се изпълва с изумрудени звезди, а червената луна току проблясва иззад камбанарията на църквата.... Полъхва нощен хлад, тихо е... и изведнъж дочувам музика далечна... нежна.... извива се, усилва се, заглъхва... мелодия, която умиротворява и приласкава, галейки слуха, плъзгаща се по кожата, нежна като милувка, сладостна  като усмивка на любима.... Мелодията се приближава, а заедно с нея дочувам и друг звук: троп-троп-троп... замлъква, после пак: троп-троп...троп-троп-троп... И в далечината, под ефирната светлина на луната, изплува и се уголемява странен силует... той приближава, а заедно с него приближава и музиката, все по-упоителна, все по-хипнотизираща... Прикована от гледката, затаила дъх, опитвам да отгатна кой е загадъчният силует... А после луната се усмихва и го огрява, и аз откривам тайнственият музикант и неговият спътник – един поет с китара, с тамбура или тромпет, с обой или с гъдулка, и неговият дългоух другар... И ето - силуетът спира, за миг мелодията секва, човекът се навежда и пошушва нещо на своя спътник, погалва го нежно и устремява поглед към луната.... миг-два-три.... сякаш вселената замира също, утихва и ветрецът, и тишината ни обгръща, дочувам сякаш шепот от звездите и кротките мечти на непознатия... После тръгват и отново, сладостно-вълшебна, понася се мелодията нежна в уюта на нощта. Магаренцето натоварило е на гърба си не само музиканта, но и целия му живот, събран във две бохчи... а той безгрижен, продължава да ни разказва песни, отдалечавайки се бавно, бавно, потъващ във прегръдката на вечерта....Angel-Pesen1

Дано сте усетили от моя разказ, как се чувствам винаги, когато подредя изложбата на Ангел в галерията и вечерта преди откриването, сама, в тишината, разглеждам, наслаждавам се и потъвам изцяло в света на автора. Свят, населен с поети, които ни разказват чрез своите песни истории за красота и нежност, създават ни хармония в душата, карат ни да мечтаем. 
И в тази изложба, която пловдивчанинът подготвя в последните няколко месеца специално за варненската публика, сред петнадесетте картини ще открием любимите авторови теми и герои, свързани главно с музиката. Както подсказват и заглавията на картините - "Песен за луната", "Песен за небе и птица", "Свири ми, аз ще тегля", "Оркестърът отива към небето", главните герои в картините са музикантите и техните песни. Освен тях Ангел е подготвил и няколко от любимите ни пейзажи, напомнящи за някое вълшебно селце от приказките, кацнало на хълм нейде из Родопите, съхранило българския дух и миг от вечността. И за финал на експозицията двете голямоформатни платна "Идолът" и "Фрагменти живот за продан" напомнят, че освен талантлив художник, авторът е и философ, търсещ и мислещ, опитващ се не само да докосне нашето сърце, но и да провокира нашият разум. 
Ако искате да почувствате нежната, ефирна лекота в картините на Ангел Герджиков, романтиката на неговите герои, хармонията на света, който изгражда в творчеството си, очакваме ви в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 12 ноември.
За художника: 
Ангел Герджиков е роден  през 1969 г. в Пловдив. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в Велико Търново, със специалност "Живопис". Има реализирани 18 самостоятелни изложби и многобройни участия в различни арт проекти.  Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.