akva_kalideT1

akva_kalideT1

Покриват със стъклен покрив баните на "Аква калиде" Той трябва да бъде готов през 2013 година.

Баните се простират на площ от 36 дка, до Минералните бани. Разкопките там започнаха преди няколко години, ръководени от директора на Регионален бургаски музей - Цоня Дражева. Средствата за проучването се осигуряват от община Бургас. "Аква Калиде" са включени в проекта на Министерски съвет - "Виа Понтика". От държавния бюджет за проучванията на баните са отпуснати 120 000 лева.DSC_8710-2
Разкопките за тази година приключиха преди около седмица. Екипът от археолози е разкрил около 6 дка. Самите бани се простират на площ от 1 410 кв.м. Западната част все още не е разкрита. Статутът им е на лечебни бани.
Най-ранният градеж в "Аква Калиде" е от 102-108 година, когато с указ на император Траян се създават лечебни бани. През III век са изгорени от готите. В началото на IV век са възстановени и преустроени. До XVII век баните не са спирали да функционират. Има сведения, че през 1206 година латинските рицари на Хенри II са палили покривите на баните, но те не са спирали да работят.
Разкопките в днешно време са стигнали до пластовете от X, XI и XII век. Тази година при проучването на баните бяха открити златни монети, оловни печати на българската и византийската администрации. С промените на император Теодор Комнин, е била изградена станция за размяна на документи. "По онова време черноморската зона е свързана с динамични действия, като отблъскването на печенегите. Важен елемент от политиката на България е била съхраняване на цялостта на държавата", обясни Цоня Дражева.
"Аква Калиде" е бил добре подреден град, развиващ се до XVII век. В продължение на 1 800 години баните са се използвали по едно и също предназначение. След като бъде извършена консервацията и туристите ще могат да видят красотата на баните. Част от тях е и банята на султан Сюлейман І Великолепни от XVI век. За нейното възстановяване са осигурени 500 000 лева. Те са осигурени от безвъзмездно от турската фирма "Доуш холдинг".
Поради характера на собствеността върху имота (публична общинска на имота и сградите, и публична държавна върху археологическата субстанция), се прие модел на тристранно сътрудничество между "Доуш холдинг", Министерство на културата и Община Бургас.