Georgiev

Georgiev

Полицаи от Румъния и Германия ще пазят по морето това лято

на МВР Бургас.

По-висок процент на разкриваемостта на престъпленията и спад на посегателствата срещу собствеността за изминалата 2011 година бяха отчетени на проведения годишен анализ за дейността на ОДМВР – Бургас. В присъствието на зам.-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - главен комисар Николай Николов, директорът на ОДМВР – Бургас комисар Милен Димитров изведе най-важните резултати от работата на бургаската полиция, както и приоритетите в бъдещ плен. Сред тях са - противодействие на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред, противодействие на организираната престъпност, превантивните дейности в сферата на пътната безопасност и свеждане до минимум на броя на тежките пътни инциденти, както и повишаване на ефективността и подобряване модела на разследване с цел постигане бързина и високо качество на досъдебното производство.

Добра оценка за работата на ОДМВР - Бургас направиха Апелативният прокурор Емил Христов и Районния прокурор Андрей Червеняков, които отчетоха ръст на бързите производства с около 30%, както и на броя осъдителни присъди. Според двамата прокурори от тези факти може да се направи извод, показателен за високото качество на разследванията и ефективността на разследващите полицаи.

Според Димитър Георгиев е необходимо да се отчита интензитета на Бургаски регион, като брой население и приходящите граждани, които няколкократно се увеличават жителите по време на туристическия сезон. Това поставя крайморската дирекция на едно от първите места в страната по показател интензитет и разкриваемостта на осъществяваните престъпления е от изключително значение не само за българските граждани, но и за гостите от чужбина. Степента на професионализъм и високия процент на делата с мнение за съд задължават Ръководството и служителите на ОДМВР - Бургас и в бъдеще да защитят тези високи показатели – сигурност, неутрализиране на организираната тежка престъпност, посегателствата срещу собствеността и икономическите престъпления, каза още зам.-министър Георгиев. По думите му обаче е налице негативна тенденция за увеличаване броя на регистрираните престъпления от малолетни и непълнолетни, като противодействието на този вид престъпност ще е сред един от приоритети в работата на полицията през настоящата 2012-та година.

Работата по стратегията "Полицията в близост до обществото" също е сред най-важните дейности на полицейските служители, като в изпълнение на този приоритет е разпоредено младшите полицейски инспектори в селските райони да бъдат униформени и посредством личното им присъствие в малките население места да се повиши противодействие на битовата престъпност. Заместник-министърът даде за пример пилотния модел за взаимодействие между гражданското общество и полицията, реализиран на територията на ОДМВР - Стара Загора, където на доброволен принцип гражданите излъчват свои представители и те чрез «гореща линия» с полицията подават повече сигнали за извършени престъпления. Организират се доброволни патрули в помощ на полицейските служители, като по този начин се цели постигане на по-висока резултатност при разкриване на осъществените престъпления. Димитър Георгиев не скри очакванията си при положителните резултати, старозагорския пилотен модел да се приложи и в Бургаска област.

В сферата на предстоящия активен летен сезон не могат да се очакват изненади, тъй като разстановките за командироването на полицаи от вътрешността по Южното Черноморие вече са готови. Дейността на местните служители ще бъде подпомогната, както от жандармеристи, така и от чуждестранните им колеги от Германия и Румъния, като по този начин се продължават добрите практики, реализирани в последните години по опазване реда и спокойствието в крайморските курорти.