Виждаме разколебаване у хората по отношение на дисциплината около COVID-19, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимки БНТ

Виждаме разколебаване у хората по отношение на дисциплината около COVID-19, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимки БНТ

Здравната ни система все още има ресурс да се справи с епидемията от коронавирус, но по области вече започва да се усеща претоварване. Причината е неспазването на мерките от всички, това обяви на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Виждаме разколебаване у хората по отношение на дисциплината около COVID-19. Числата, които наблюдаваме, показват покачване на заболелите", заяви министърът и подчерта, че не всички спазват мерките такива, каквито са разписани: носене на маски назакрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция, дисциплина. "Тъй като наблюдаваме липса на дисциплина, ние ще завишим контрола", каза още той. Полицията и институциите ще извършват денонощен контрол за спазването на противоепидемиологичните мерки.

"Органите на РЗИ и полицията ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, на които има събиране на големи групи от хора, и обществени места, където трябва да се спазват мерките: търговски обекти, молове, дискотеки, нощни клубове", поясни Ангелов.

Министърът на здравеопазването призова да се ограничат пътуванията към областите Търговище и Благоевград, освен ако те не са наложителни. "Там имаме заболеваемост над 120 човека на 100 000, излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и в другите области", апелира министърът.

Ситуацията към момента не изисква обособяването на отделни болници само за лечение на коронавирус, стана ясно още от думите на здравния министър.

За последното денонощие положителните тестове за коронавирус са 819 от направени общо 5898. Активните случаи са 9175, от които 1380 са хоспитализирани. 67 души са в интензивни отделения.

Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 1440. Нови 25 случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 4 са установени при лекари, 10 - при медицински сестри, 5 - при санитари, 1 - при фелдшер и 5 - при друг медицински персонал.

"Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 000 население", съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"В Европа сме на 22-о място от 30 страни. На 5-о място сме на Балканите. Смъртността е 1,56 на 100 000, което ни дава 8-о място в ЕС", каза още доц. Кунчев.

Красимир Вълчев: Не можем да си позволим да затворим училищата

Нов рекорд - 819 с COVID-19 за 24 часа

Галерия