Тончо Токмакчиев (вдясно) отново излиза на бургаска театрална сцена. Снимки Тодор Ставрев

Тончо Токмакчиев (вдясно) отново излиза на бургаска театрална сцена. Снимки Тодор Ставрев

Винаги съм смятал, че български театър, не се прави без български класика. "Мрак" е писана на Антон Страшимиров в далечната 1903 година за Народния театър "Иван Вазов", но не е играна, сподели днес на пресконференция директорът на драматичен театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов. Именно той се нагърбва с режисьорската задача да постави "Мрак" на Страшимиров на бургаска сцена. "Това е и първото поставяне на произведението на родния класик на българска сцена", допълни Чакринов. Режисьорът поставя "Мрак" в разградския театър, който носи името на автора - Антон Страшимиров миналата година по случай 70-ия рожден ден. Тя обаче е изиграна само веднъж, на празника на театъра. Затова Чакринов решава да я постави в бургаския театър.

"Познавам текста от 20 години. Пиесата е изключително вълнуваща. В нея няма положителни герои. Това е комедия, написана за всички", уточни Чакринов.

Премиерата на "Мрак" е утре вечер - 16-ти октомври от 19.00 часа. В постановката играе почти цялата трупа на "Адриана Будевска" - Зорница Константинова, Стефан Иванов, Стоян Памуков, Антоанета Кръстникова, Невена Цанева, Николай Стоименов, Асен Лозанов, Георги Стайков, Валери Еличов, Златко Ангелов, Тони Минасян, Ива Трифонова, Ива Папазова, Иван Григоров, Никола Парашкевов. В спектакъла гастролира актьорът Тихомир Благоев. А в главната роля бургазлии и гостите на града ще видят любимеца на няколко поколения актьор - Тончо Токмакчиев. А най-малката участничка е Виктория Димитрова.

Сценографията и костюмите са на Мартина Варийска. За музикалния фон на пиесата режисьорът Борислав Чакринов ползва изватки от популярни народни песни от репертоара на Мисерията на българските глаове.

За тези, които нямат възможност да видят утре новото премиерно заглавие на драмата, остава възможността да си закупят билети за спектаклите на 2-ри и 12-ти  ноември от 19.00 часа. Билети се продават на касата на театъра.

Галерия