Enev

Enev

Постоянен арест за уличения в убийството на аксаковския бизнесмен Борислав Енев

задържан под стража от Варненския окръжен съд. Димо Стоянов е обвинен за престъплението, извършено с користна цел.

Според прокуратурата Стоянов е имал мотив, тъй като роднината му още през 2009 г. му прехвърлил фирмата си , в която имало солидни авоари от недвижими имоти. 
Обвинението е събрало редица доказателства, разпитала е свидетели и чака да излязат резултатите от микробилогичните следи и обтривките по ръцете на племенника. Според обвинителната теза Димо е бил при вуйчо си на горния етаж и двамата са разговаряли. Той напуснал жилището в 14:03 ч, твърди адвокатът му. Според разследващите престъплението е извършено между този час и 14:31 ч. Пистолетът, с който буквално е било отнесено лицето на Борислав Енев, стреля с патрони система „Магнум“. Той обаче не е намерен, а само „ризница“ от куршума. Трупът бе открит именно от племенника, но на следващия ден, след като вратата била разбита от близките му. 48-годишният мъж е бил целия в стъкла от падналата врата с витражно стъкло, която тия дни трябвало да се монтира в апартамента.
Димо Стоянов каза преди съдебното заседание, че е невинен.През сълзи същото твърдеше и сестра му Йорданка.
Адвокат Иван Томов осветли пред медиите и съда, че към момента няма доказателства за това Стоянов да е извършил убийството. След срещата с вуйчо си, той напуснал жилището му. Това твърди Павлина, жена на брата на обвиняемия – Димитър. В интервала от 14:03 до 14:31 ч в деня на убийството първо той прескочил до строителен обект в Аксаково и говорил с двама работници. После заедно с двама приятели с джипа си се озовал в „Метро“. Това личало от записите на видеонаблюдението в града и от това в хипермаркета. После Димо отишъл до аптека и това също било доказуемо.
Според защитата имало други мотивирани да убият Борислав Стоянов, който бил измамил съдружниците си. Самият обвиняем нямал мотив, защото и без друго дружеството било в неговите ръце. Той имал дори ключ за жилището и входа на жертвата и за всичките му имоти. Един от бившите съдружници на Борислав Енев разговарял с него по мобилния си телефон около 14:30 ч в деня на убийството. Той се появил при дома на вече мъртвия бизнесмен на следващия ден по същото време.
За отбелязване е, че Димо е дал показания, че е бил при вуйчо си, за да му предаде 53 000 лв. от сделка с имот. Парите не са открити при огледите, както и пистолетът, за който свидетели твърдят, че Стоянов купил седмица преди драмата в Аксаково. Прокуратурата подчерта, че патронът от външната страна на вратата към жилището на убития е бил третиран с твърд предмет. По него имало и следи от „моментно“ лепило. 
По всяка вероятност арестът ще бъде атакуван пред Варненския апелативен съд.
Ако се докаже вината на Димо Стоянов, го чакат 15-10 г. затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Днес+