DSC_7408

DSC_7408

Пращат наблюдатели в Несебър и Созопол за вота

общините Приморско и Царево, защото там назря напрежение около преотстъпването право на строеж на общински земи", каза Диана Ковачева изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

В обучението ще се включат граждански и неправителствени организации. По време на наблюдението ще се следи как работят Общинските и Секционните избирателни комисии, както и Централната избирателна комисия, как се финансира предизборната кампания на партиите и инициативните комитети. "Инициативните комитети са най-непрозрачната черна касичка за финансиране на изборите", каза Катя Христова програмен директор на асоциацията. Според нея ОИК работят непрозрачно и не дават нужната информация.

Тази година за първи път на изборите ще функционира Експериментален преброителен център. Той ще бъди ситуиран в община Бобошево, където имащите право на глас са 3000. Целта е да се намали до минумим възможността за подмяна на вота и нарушения в изборния ден. След приключване на гласуването, урните ще бъдат доставени запечатани в общината и ще бъдат броени пред медиите и представители на асоциацията.

От днед започва да работи и национален безплатен телефон, на който ще се подават сигнали за нарушения. Телефонът е 0800 11 224. Мотото на кампанията е: "Не се продавай".