ecoNes

ecoNes

Правителството иска забрана за строеж върху дюните

биоразнообразието в страната, защита на природните дадености и опазване на Черноморското крайбрежие от застрояване.

Това стана ясно на проведената днес в Министерски съвет, по покана на министър – председателя Бойко Борисов, среща на представители на правителството и на природозащитни организации. В разговорите участие взеха министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на околната среда и водите Нона Караджова и на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Ще бъде прецизирана дефиницията, какво всъщност са дюни и компетентният орган за определянето на дюните – министърът на околната среда и водите ,чрез необходимите промени в закона за защитените територии и закона за биологичното разнообразие, има едногодишен срок да бъде направен списък и регистър на всички дюни и защитените територии", съобщи след срещата регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й всички дюни, "след като бъдат описани, по служебен ред ще бъдат вписани и в кадастралните карти, за да може в бъдеще да не се разрешава строителството върху такива територии".

Правителството ще внесе промени и в закона за горите и за опазване на земеделските земи, като се въведе пълна забрана за промяна на предназначението на горски и земеделски територии, в чиито площи се намират дюни. "Много важна промяна в двата закона е прекратяването на започналите, но не довършени процедури по промяна на предназначението на територии", подчерта министър Павлова и обясни, че ако досега "можеше процедури да се довършват в годините, в бъдеще правителството ще предложи това да не бъде възможно, а  вече започнати процедури ще трябва да бъдат прекратени по стария ред и да се извършат само по новите условия, което съответно ще забранява промяна на предназначението на защитени територии и на дюни".

По време на днешните разговори бяха обсъдени и възможностите за по-голямо участие на гражданите и екологичните организации при провеждането на  процедурите и при одобряване на подробните и общите устройствени планове и разрешенията за строеж.

И правителството, и представителите на екоорганизациите застават зад идеята за по-голяма прозрачност относно инвестиционните намерения и необходимостта всички планове да бъдат предварително и постоянно публикувани в публичното пространство, както и да бъде разширен кръгът на лицата, които могат да обжалват разрешения за строеж и актове, които нарушават околната среда или разпоредби, свързани със защита на биоразнообразието.

Ще бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва всички сделки с аналогични имоти, каквато е сделката и издаденото разрешение за строеж на терена от 29 декара край Несебър, от 2003-та година до днес.

"Относно спорния имот в Несебър потвърдихме, че там разрешението за строеж е отменено", съобщи Лиляна Павлова и допълни, че има издадено административно наказание на главния архитект и той ще бъде глобен.