DSC_2066

DSC_2066

Правят скулптури от сол на фестивал в Поморие

Той се реализира от двете читалище в града - "Просвета 1888" и "Светлина 1939" в рамките на спечелен от общината проект по оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 495 000 лева, 95% от средствата се отпускат безвъзмездно от Европейския съюз, а администрацията участва с 5% от сумата. Проектът ще се реализира през 2012 и 2013 година и има за цел да промотира иновативни културни събития сред жителите на общината. Основната целева група, към която е насочен е младежи, хора с увреждания, представители на различните етноси на територията на общината.

"С този проект общината ще спести около 90 000 лева от бюджета за култура, като в същото време ще бъде обогатена и развита програмата през летните месеци, когато в града има доста туристи", каза ръководителят на проекта Милчо Талев. В екипа, който ще го реализира са включени двете секретарки на читалищата - Маргарита Гюрова - "Просвета 1888" и Донка Китанова - "Светлина 1939", както и Елена Клисарска от консултанската фирма помагала за подготовката на документите. "В проекта ще бъдат включени големи групи от хора. Целта ни е чрез културата да развием и туризма. Това ще е само началото, след което може да се доразвият идеите и с тях да се кандидатства за финансиране по други програми", каза зам.-кметът на общината Диана Апостолова.

Проектът предвижда да бъдат реализирани няколко ателиета по изкуствата - "Солта живота" - създаване на скулптури от сол, пърформанс "Калта" - рисуване с кал, мюзикъла "Рибарят и неговата душа", спектакъл пърформанс "Дионисий", мултимедиен спектакъл посветен на Яворов и други. Проектът ще дообогати събитията включени в традиционните "Яворови дни", които ще се проведат за 54-ти път тази година, Седмицата на морето и празниците "Море от вино".

Арт събитието "Дионисий" ще презентира Дионисиевите мистерии и ще включи шествие с огън и танци по улиците на града, до гробницата.

В рамките на проекта малки и големи ще се научат да танцуват и пеят на улицата с помощта на педагози и преподаватели.

Художници ще рисуват, а музиканти ще създават музика по текстове на Пейо Яворов в рамките на спектакъла посветен на него.