Мълчаната вода се нарича в нощта на 5-ти срещу 6-ти януари

Мълчаната вода се нарича в нощта на 5-ти срещу 6-ти януари

В българския народен календар важно място заема празникът Водици. Той се празнува на 5-ти януари. Смята се, че в нощта на 5-ти срещу 6-ти януари небето се разтваря и желанията, които се изричат се сбъдват.

За да се сбъднат желанията обаче се изпълнява стар ритуал, свързан с празника Водици. Тази вечер (5-ти януари) се прави мълчаната вода. Налейте вода в менче или в стъклен съд и го изнесете навън - на балкона, на прозореца или в двора, след като се мръкне. Хванете съда с две ръце и постойте така поне 5 минути.

Трябва да поздравите водата и кажете името си на глас. Оставете съда навън и се приберете. Нека водата остане няколко часа под небето да се "измълчи" и пречисти.

Точно преди полунощ излезте отново при нея. Тогава преди Водици силата й е най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Помислете кое е най-голямото ви желание и го изречете пред водата на глас.

Притихнете отново и постойте с водата. Опитай се да си представите как ще изглежда живота ви, когато точно това желание бъде сбъднато. Опитайте се да "видите" тази картина във вашата вода.

И завършете с най-старото и силно наричане: "Реченото ми да бъде сторено!"

После покрийте водата с кърпа по възможност бяла. Оставете водата цяла нощ навън. Това вече е наречена вода.

Сутринта, когато се събудите първо отидете при водата. Измийте си очите с нея и с много обич отпийте от вашето Сбъдване. После склонете чело пред водата и на глас й благодарете!

Може да изпиете цялата вода или по малко. Може да наръсите с останалото от нея количство дома си, да полеете цвете. Тази вода ще носи енергията на желанието ви.