Данка Георгиева - директор на Архива в Бургас показва Златния алманах на България, включен в изложбата. Снимки Авторът

Данка Георгиева - директор на Архива в Бургас показва Златния алманах на България, включен в изложбата. Снимки Авторът

Преди век Бургас и близките му курортни места са били смятани за българската Ривиера. За това свидетелства Златният алманах на България, който е част от фонда на Държаване архив Бургас. Той може да се види сред показаните експонати, включени в изложбата "Рекламата е душата на търговията" ("Печатната реклама през първите десетилетия на XX век"), която е подредена в зала "Александър Георгиев - Коджакафалията" на Културен център "Морско казино".

Над 900 снимки на архивни документи от периода 1910 - 1943 година са показани в експозицията. Представителната изложба на Държавен архив - София гостува в Бургас по идея на ректора на Националната художествена академия проф. Георги Янков. Тя е допълнена с оригинали на реклами, вестници, предмети, част от фонда на Държавен архив - Бургас.

"Изключително полезно е тази изложба да бъде показана в Бургас. Тя представя рекламата и търговията в началото на миналия век. Хората, които са рекламирали тогава са заставали със собствените си имена. Изложбата ни показва как се е променила лексиката. Не са свръх постижения по отношение на графичния дизайн, но някъде се е промъквало и желанието за оригиналност в рекламното послание. Думите са най-ценното в рекламата, защото имат свой характерен облик. Моите студенти могат да открият в нея интересни находки и идеи", сподели при откриването проф. Георги Янков.

В паната са включени различни реклами - от предмети за бита, през козметика до реклама на банки и фирми за пътуване. Изложбата ни пренася в един далечен, позабравен, но интересен свят на вестниците, които са били основното място за реклама на различни стоки.

Експозицията може да бъде разгледана до 28-ми май.

Галерия