Parkingi

Parkingi

Предлагат "Паркинги и гаражи - Варна" ЕАД да стане общинско предприятие

"Паркинги и гаражи - Варна" ЕАД в общинско предприятие.

Идеята е възникнала при разговори с общински съветници, съобщи на пресконференция днес градоначалникът. 
По думите му предложението ще бъде внесено за разглеждане от местния парламент на следващата сесия. Към него Кирил Йорданов предлага още средствата, които постъпват от паркингите в нашия град да бъдат целеви и да се разходват само за подобряването на пътищата и сигурността. За да няма съмнения във варненци, че има командитни дружества предлагам и да бъде създаден обществен комитет с представители на варненската общественост, които да следят какви средства постъпват и как се разходват, каза Йорданов. По думите му така ще се осъществява контрол върху постъпленията и разходването на средствата. 
Представен бе и отчет за платените парко места в града, които функционират от април. Приходите през първия месец са 9 803 лв., през май - 31 298 лв. Постъпленията за юни са 30687, а до 15 юли от такси за паркиране са събрани 16 000 лв. 
Кирил Йорданов коментира и че синя зона във Варна рано или късно ще има. По думите му тя е икономически ценз за достъп в най-натоварената част на града. Първият проект, който Община Варна ще внесе по програма "Джесика" е за строителство на паркинги в морската столица. Те най-вероятно ще бъдат платени, тъй като задължително условие за финансиране по "Джесика" е обектите да носят приходи.

Днес+