Bolnica1

Bolnica1

Преглеждат безплатно за рак на простатата във Варна

изследвания и ехографските прегледи, ако се налагат такива, предупредиха от лечебното заведение.

В България ракът на простатата заема около 10% от всички онкологични заболявания. Простатният карцином е коварна болест, характеризира се с бавно развитие, с оскъдна или почти никаква специфична симптоматика. За да се лекува адекватно, от изключителна важност е карциномът на простатата да бъде открит достатъчно рано.
Обобщените данни на болницата за миналата година показват двойно увеличение на новозаболетите от рак на простатата в сравнение с 2010 г. – от 47,6 на 100 хил. души на 97,1 на 100 хил. души.
През 2011 г. през урологичния кабинет на СБАЛОЗ – Варна са преминали 9499 болни. Направени са и 102 биопсии на новорегистрирани пациенти, при 49 от които е доказан карцином.
Заболяването е рядко под 40-годишна възраст, но честотата му се увеличава с напредване на възрастта. Фамилната обремененост - наличие на близък родственик (баща, брат) с диагноза карцином на простатната жлеза, увеличава риска 2-3 пъти.
Най-често ракът на простатата се открива при профилактичен преглед: чрез изследване на PSA, дигитално ректално изследване, трансректална ехография. При съмнение за риск от развитие на злокачествен процес се преминава към извършване на простатна биопсия.
От специалист веднъж годишно се нуждаят всички мъже над 50-годишна възраст, независимо от това дали имат специфични оплаквания.
В СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков – Варна" към момента са диспансеризирани около 22 000 пациенти от Варненска и Добричка област. Само през последната година новозаболелите са 2965 души, 2168 от които са от Варна и областта. Увеличението спрямо 2010 г. е с 436 души. В Добричка област броят на новорегистрираните с онкологична диагноза е повече от три пъти по-голям спрямо 2010 г. – 797 болни за 2011 г. при 233 през предходната година.

Днес+