Kor2

Kor2

Премиера на филм и книга за 100 години от рождението на Асен Йорданов ще бъде утре - 10-ти септември, от 19.00 часа в зала "Георги Баев" на културен център "Морското казино" в Бургас.

Асен Йорданов е живял само 34 години, като 9 от тях е прекарал в следствия, затвори и лагери. 
На 21 години влиза в затвора като курсант във Морското училище във Варна за разпространение на забранена литература и противодържавна дейност. Излиза от затвора поради амнистия през 1937 година. Успява да се ожени за Кина Йорданова и да създаде сина си Недялко (става въпрос за бургаския поет, писател и драматург Недялко Йорданов), след което 3 години прекарва далеч от къщи – интерниран в Кърджалийско и пратен в лагерите Еникьой, Кръсто поле, Гиген и Белене. 
Завръща се в края на 1943 година и става командир на нелегалния партизански щаб в Бургас. Осъждат го на смърт чрез обесване на рождения му ден 27-ми юли 1944 година. 
Не са успели да изпълнят смъртната присъда и излиза на свобода на 8 септември, за да живее още само две години и половина. Умъртвен е с една инжекция на 27-ми март 1947 година. 
Устройват му грандиозно погребение и кръщават улица и кораб на негово име. 
Само две години след това е обявен за народен враг и предател, отказал да проведе "революционна разправа с врага" след 9 септември 1944г. и премахват името му от улицата и кораба. 
Кина Йорданова – тогава 28-годишна с двете си деца Недялко на 7 години и Чавдар на 4 месеца– храбро защити името му и не се отказа от него с цената на изключване от партията, безработица и мизерия. Остана му цял живот вярна - цели 52 години след неговата смърт, когато се събраха заедно горе. 
Реабилитираха Асен Йорданов през 1955 година, но тихомълком. После кръстиха отново кораба и улицата на неговото име. След 10 ноември 1989 година новите демократи отново махнаха името му от тях.
Това е само част от житейския път на Асен Йорданов. В книгата са събрани документални материали, разказващи за живота и дейността му.