OXANA

OXANA

Преподават тънкостите на степ и асахи

– степист Ясен Костов. До момента в града няма нито една школа или професионалист които да предлагат обучение или да работят професионално в тази област.

Степът е вид танц, при който танцовите обувки се превръщат в музикален инструмент. Танцьорите създават отчетлив ритъм, докато танцувайки почукват с обувките си. Степ танцът е особено популярен в музикалния театър през 90-те години на миналия век благодарение на няколко известни танцьори и американската филмова индустрия. Най-ярката фигура на степ майстор безспорно е тази на Фред Астер. Най-известният съвременен степ танцьор е Савион Гловър – американец от африкански произход, новатор в своето изкуство, обогатяващ степ танца с опита на  редица стилове – импровизация, хип-хоп, джаз и др.

През 2000 г. Ясен Костов открива степ клуб в Бургас. Поради трудната икономическа ситуация напуска страната и заминава за Италия. Танцовото образование на Ясен преминава през балета на Бургаска опера и съвременият танц в танцово студио "Дюн". В Италия участва като танцьор в "Съвременен театър – Мантуа". Завършва Балетна педагогика в Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив. Посещавал е семинари за степ танц, модерен танц и джаз балет в страната и чужбина.

В Бургас Ясен ще преподава степ танц в "Дюн" от октомври.

Следващото ново "движение" на бургаска сцена се нарича асахи и идва от далечна Финландия. Това е финландска оздравителна гимнастика, базирана на източните традиционни бойни изкуства (Tai Chi, QigongYiquan) и йога, прилагайки западната научна гледна точка. Асахи е предназначена за всички хора, без значение каква е тяхната възраст и физическа кондиция.

Асахи е проектирана за третирането и предпазването на проблеми в раменните стави и гърба, възстановяване след травми и психосоматични проблеми причинени от стрес. Има оздравителен ефект върху целия организъм, подпомага укрепването на гръбнака и ставите, поддържа мускулите в тонус, подобрява гъвкавостта на мускулните връзки и възстановява нервните клетки.

Упражненията се изпълняват в група, но могат да бъдат и част от ежедневната физическа програма на всеки човек.

Асахи е серия от бавни движения, изпълнявани в тишина, следвайки ритъма на дишане. Основните шест принципа на Асахи са: връзка между движение и дишане, вертикално подреждане на тялото, движение на цялото тяло, слушане на бавното движение, развитие на съзнанието посредством образи на мисълта, упражнението е непрекъснато и плавно преживяване

Асахи е създадена във Финландия през 2004 година. От професионалните спортни инструктори и майстори на бойни изкуства Тимо Клемола, Илпо Джаламо, Кеийо Микконен и Ирио Махонен. Като инструктори те са преподавали класически по своята същност техники за развитие на тялото (Карате, Тай Чи, Йога и др.), които са изглеждали привлекателни само за малка част от финландското население. Целта на асахи е да събере най-доброто от тези техники, използвайки го в максимално опростена форма, с фокус върху научното познание и обяснение на движенията и представяйки го в лесна за постигане практика –  оздравително упражнение за всеки.

В Бургас асахи идва за първи път този сезон в лицето на Оксана Купец. Купец е от руски произход. Последните 9 години живее във Финландия, където работи като хип-хоп танцьор и преподавател. Сертифициран преподавател е по асахи – финландска оздравителна гимнастика.Започва да се занимава с тази гимнастика след сериозна травма и операция на коляното.  Като танцьор и преподавател участва в Националния танцов хип-хоп отбор на Финландия. Посещава редица международни танцови фестивали (SDK-Чехия, Style Dance Industry – Финландия, Summer Dance Camp – Естония, RUZA-Русия, Dance Camp- Гърция и др.). Участва в телевизионното предаване "Вig Dance Show" в Санкт Петербург, Русия.

Асахи и Оксана можете да открието отново в танцово студио "Дюн" от октомври.