a3

a3

Превръщат магерницата на острова в ресторант

"100 години назад" и в него ще се сервират ястия, приготвени по стари бургаски рецепти, сред които и черноморски миди. Това не е мечта, а проект, който е на път да стане реалност. Община Бургас вече спечели финансирането му по оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 5 559 576.36 лева. Проектът включва реконструкция на моста и на острова и превръщането му в туристическа атракция.

Строителните фирми вече могат да подават документи, за да участват в процедурата по избор на изпълнител на двата обекта. "Обръщам се към всички представители на този бранш - имате време, за да купите документацията и да участвате", призова кметът на общината Димитър Николов на пресконференция днес.DSC_0169

След като мина всички законови процедури, ще стартира самата реконструкция. Ремонтът на острова ще продължи 5 месеца, на моста - 9 месеца. На острова ще бъде изграден пристан, така че да бъде удобен за акостиращи кораби, ще бъде улеснен достъпа и за хора с увреждания. Манастирът ще бъде првърнат в музей, като ще бъдат запазени 3 килии с условия за пренощуване. Магерницата ще стане ресторант. Ще бъде създадена и лекарна, където ще се сервира чай и ликьори. "Ще бъде запазен острова и като чистота. Боклуците ще бъдат извозвани със специални кораби", обясни зам.-кметът по евроинтеграция Атанаска Николова.

Природните феномени там - Гъбата, Дракона, Пиратския кораб ще бъдат осветени подобаващо. Бронзова статуя на Пандира ще посреща туристите.

"Проектът за острова е тясно свързан с нашия - за отваряне на пристанището и "Зона за свободен достъп". Желанието ни е да привлечем туристи тук. Нямам спомен, кога за последно кораба "Теохар Бакърджиев" плаваше до острова и обратно, а той е нарязан от 10 години. Но сега ще има възможност острова да бъде посещаван и от чужди туристи. През август ще направим първата копка на реконструкцията на терминала, където ще бъде изградена морската гара", каза Диян Димов шеф на "Пристанище Бургас".

Снимка Етелка Пирева