Приеха декларация за устойчиво развитие на Черноморския регион , организирана от Съюза на архитектите в България (САБ) с председател архитект Георги Бакалов беше приета декларация за устойчиво развитие на Черноморския регион. В конференцията взеха участие представители на национални съюзи на архитектите от България, Румъния, Русия, Гърция, Кипър, Азърбейджан и Ливан. Декларацията е адресирана до правителствата на страните от региона, с цел да бъде оказана необходимата държавна подкрепа за реализиране на амбициозната идея. Общата пространствена концепция за Черноморския регион включва:

Изграждане на Черноморски транспортни комуникации между страните в региона; Създаване на общи правила и нормативна уредба за развитие на региона с отчитане на уникалните особености на всяка страна; Определяне на основните стимули на инвестиционните намерения за съответните територии по методика, приета от страните; 
Формулиране на идеи за устойчиво развитие на региона, приоритет, който включва екоравновесието, комфорта на обитаване и сигурността.

Следващата международна конференция с представители от съюзи на архитекти на страни от Черноморския регион ще се проведе в Бургас през октомври тази година.

 

 

Днес+