Пристанището в Царево предлага нови услуги То включва пералня, бани и тоалетни за нуждите на яхтсмените. Предстои монтирането на колонки за захранване на яхтите с ток и вода, което пък ще прецизира отчитането на разходите им.

Идеята е в сградата на яхтклуба да се направи и офис на треньорите по ветроходство, а също и стая, баня и тоалетна за спортистите, членуващи в клуба. Популяризирането на ветроходния спорт, практикувано в целия свят, ще е опит да се привлекат, както наши, така и чуждестранни туристи. През тази година се предвижда няколко от националните регати да имат и етап "Царево".

Водят разговори с фирма за представителство на ветроходни яхти, която иска трайно да се установи в Царево. Фирмата ще ползва услугите на порта за чартиране на туристи и за извършване на ремонт на яхти. С извършването на дребни ремонти и поддръжка на яхтите по заявка на собствениците им портът ще разнообрази услугите си.

Осигуряването на постоянен интернет ще е другата екстра за яхтсмените. Същинската идея на общинското ръководство обаче е да се установи директен контакт между яхтсмените и местните туроператорски фирми. Целта е да се разнообрази престоят им в Царево, като туроператорите излязат с привлекателни предложения за разглеждане на природни и исторически забележителности в Странджа.

"Трябва да фокусираме вниманието на яхтените туристи върху красотата и безценната природа на Странджа, за да ги привлечем да летуват при нас. Само така ще извървим дългия път до утвърждаването ни като атрактивна яхтена дестинация. Това са първите ни стъпки и опитите ни са плахи, защото се стараем всичко това да постигнем със собствени сили и средства. Яхтеният туризъм започва и свършва при нас", коментира кметът Петко Арнаудов и уточни, че голяма част от потока на яхти за и от България минава през пристанище Царево, тъй като тук вече се извършва граничен и митнически контрол.

През миналата година пристанището е извършило 140 контроли. Първите добри отзиви от чужди яхтсмени са, че Царево е спокойно и тихо място за почивка и ще го препоръчват на приятели.