DSC_8441

DSC_8441

Продължават да набират наши работници за Израел

- кофражисти, фаянсаджии, зидари и други. До този момент от Бургас са заминала 8 човека. Документите на четирима са изпратени в София за обработване, каза Живко Янакиев - шеф на Бюрото по труда в Бургас.

В последните седмици се наблюдава засилен интерес от страна на български работници, след като бяха променени условията. Възрастта на работниците е повишена на 50 години. Отпада и условието да докажат трудов стаж, нещо което беше проблем предвид това, че повечето от работниците не са били осигурявани.

Тенцендия на намаляване на броя на случаите без подписан трудов договор отчитат от Инспекцията по труда в Бургас. "Все още е константна величина жалбите от страна на служители, които са се подписали под една заплата, а са договорили друго възнаграждение. 80% от жалбите, които постъпват при нас са такива. Последният случай е на готвач, който е работил с договор на заплата от 380 лева, но устна договорка за 1 500 лева. Работодателят му е изплатил само вписаната в договора сума", уточни Павлин Васков шеф на Инспекцията по труда в Бургас (на снимката долу).DSC_8431

От 9613 проверени лица 10 са без сключеен договор, 21 с договор, който не е регистриран.

Броят на безработните в община Бургас е намалял с 1013 души през юни месец. Нивото на безработицата в община Бургас е 4,3%, в община Несебър - 1,7%, в Поморие - 2,6%, в Созопол - 9,0%.