Ubiystvo2

Ubiystvo2

Продължават разпитите на двамата задържани за умишленото убийство във Варна

Това съобщи на пресконференция днес Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура във Варна.

По думите му сигнал за голямата трагедия от вчера е подаден в полицията около 9:00 часа. Намерено е тялото на 21-годишно момиче – Женя Венциславова Тодорова на ул."Лоза" във Варна. Веднага адресът е посетен от полицейски служители и е започнало незабавно оглед на местопроизшествието. Установена е била смъртта на момичето. Престъплението е извършено през тъмната част на денонощието. Във въпросната къща живеят две семейства. След доклад на място е започнал оглед от разследващ полицай под прякото наблюдение и ръководство на прокурор от Окръжна прокуратура-Варна. Извършени са редица действия по разследването, като са иззети множество веществени доказателства, следи и са били разпитани всички, живеещи в тази къща, както и други лица, които са имали достъп до нея.
Единият задържан за убийството е физическият извършител, а другият - подбудителят. Двамата са действали в съучастие. Окръжният прокурор каза още, че в случая се касае за умишлено убийство с користна цел, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Физическият извършител е направил самопризнания, като е разказал на разследващите органи начина на извършване на престъплението, неговата подбуда и мотив. Той е посочил оръжието, с което е извършил престъплението и е завел полицейски служители късно снощи на мястото, където са открити дрехите, с които е бил по време на извършване на престъплението, изгорени от него. Те са иззети, като веществено доказателство. Мотивът на извършителя на това престъпление е финансов. Подбудителят е обещал 2 000 лева, от които на извършителя са били дадени 500 лева и според уговорката след извършване на престъплението е следвало да получи останалите 1500 лева. Подбудителят е действал също с финансов мотив. Става дума за неуредени имотни взаимоотношения. Момичето е било единствен наследник на голяма част от имота.
Подбудителят е близък роднина на убитото момиче. В момента с двамата съучастници продължават да се извършват следствени действия, като даже текат допълнителни разпити пред съдия от Окръжен съд-Варна, съобщи Владимир Чавдаров. Назначени са редици експертизи в това число се очаква и заключението от аутопсията. По тялото на убитото момиче има десетки удари с хладно оръжие – нож. Открито е острието на ножа, а в последствие и дръжката, която е било направен опит да бъде запалена заедно с дрехите. Ножът се е счупил по време на извършване на убийството. 
"По тялото на жертвата има множество следи от борба. Момичето се е опитвало да се защити", каза окръжният прокурор. Това обяснява и нарязванията по ръцете й, заради които първоначално се е работело по двете основни версии – убийство или самоубийство.
Физическият извършител е с инициали П.А.А, роден 1991 година. Той е интимен приятел на нейната първа братовчедка, с която живеят в една и съща къща. Неговият подбудител е Светла Тодорова, родена 1974 година. Тя е леля на починалата. 
По случая е повдигнато досъдебно производство за умишлено убийство с користна цел по особено мъчителен начин и извършено с особена жестокост. Наказанието за двамата съучастници е лишаване от свобода 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Назначени са множество съдебни и технически експертизи на различни следи, които са иззети. Очакват се заключенията от откритите биологични следи. След преценка на всички събрани веществени доказателства, гласни доказателства и заключения на експерти ще се изясни цялата фактическа обстановка.
Изнесената информация по време на днешната пресконференция е установена категорично, уточни Чавдаров. Той добави, че вчера цял ден разследващи полицаи, оперативни работници от ОД МВР във Варна, както и двама прокурори от Окръжна прокуратура са работили постоянно и в момента продължават да работят по случая.

Днес+