delegatsia_1

delegatsia_1

Проект между Бургас и Къркларели ще популяризира туризма в трансграничния регион

, Република Турция - Мустафа Яман, придружаван от представители на местната власт и бизнеса, сред които зам.-областният управител и кметът на Къркларели - Исмаил Гюлтекин и Джавит Чаглаян, ректорът на Къркларелийския университет, директорът на областната дирекция по сигурността, председателят на Генералния областен съвет, директорът на промишлеността и търговията в Къркларели, представители на управителния съвет на търговско-промишлената палата, отговарящи за следните сектори: търговия с течни горива и строителни материали, производство на брашно, чугунени изделия и млечни продукти, дърводобив. Поводът за визитата са добросъседските отношения между двете области и желанието да се засили диалогът и съвместната дейност между български и турски фирми. Програмата на гостите започна с работна среща в Областна администрация Бургас, на която присъстваха зам.-областните управители Златина Дукова и Златко Димитров, Главният секретар на Областна администрация Милена Лакова, Генералният консул на Република Турция Сибел Еркан, Директорът на Областна дирекция на МВР Милен Димитров, представители на Търговско - индустриалната камара Бургас, Пристанището и Областно пътно управление, както и местни бизнесмени, с интерес към съвместни дейности с турски фирми.

Акцент в срещата бе договорът, който двете области подписаха за финансиране на проект по програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция. Област Бургас и област Къркларели от две години работят усилено за популяризиране на трансграничното природно, културно и историческо богатство и за представяне даденостите на трансграничния регион. Проектът, с който спечелиха финансиране двете области има за цел да популяризира общите природни и културни богатства и превръщането им в предпочитана еко, морска, историческа туристическа дестинация. Двете регионални администрации ще обединят своите сили в подкрепа на туризма, чрез провеждането на масивни и съвременни кампании за рекламиране на историческо, културно и природно богатство в трансграничния регион. Стойността на проекта възлиза на 92 000 евро, а продължителността му ще бъде 12 месеца.
След приключване на срещата делегацията бе посрещната от кмета на Бургас Димитър Николов в културен център "Морско Казино", където разгледа експозиция "Изящните съкровища на траките".