DSC_5556

DSC_5556

Проект превръща Музея на солта в туристическа атракция

изпълнители. "Поморие - туристическа атракция - град на солта, древна история и традиции" е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013" и е на стойност 1 880 705 лева. Срокът за неговата реализация е 44 дни.DSC_5596

"Имам обещанието на фирмите, че ще успеят да го приключат за този срок. Причината е, че навлизаме в активния туристически сезон и строителството ще бъде забранено. Така в края на април ще посрещнем първите австрийски туристи, които ще посетят обновения Музей на солта", каза кметът на общината Иван Алексиев. Общо 5000 туристи от Австрия ще бъдат гости на музея. Те ще го посетят в рамките на месец и половина.

Тогава ще бъде обновена сградата на музея. Средствата за ремонта са осигурение по спечеления от общината проект. По него са предвидени още - изграждане на площадки за наблюдение на птици, достъп до платформата за сол, видеонаблюдение, рампи за хора с уврееждания и други.

Туристите ще могат сами да пипнат солта, която се добива в Поморийското езеро. "Искаме да премърнем мястото в целогодишна атракция за туристите", допълни Иван Алексиев.

От Поморийското езеро се добива промишлена сол, която след това се преработва и продава. То има капацитет за добив на 120 тона на година.

Снимки Лина Главинова