DSC_3210

DSC_3210

Производител: Хората варят ракия в чайници, нас не ни търсят

на проекта за Закон за виното и спиртните напитки, който се проведе днес в Областна управа по инициатива на бургаския депутат от ГЕРБ Стоян Гюзелев. В него се включиха представители на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ), Валери Стефанов - началник на "Митница" Бургас, производители.

DSC_3219

Според Красимир Коев - изпълнителен директор на ИАЛВ, нямало проблем човека продал грозде да си купи вино от винопроизводителя, така че последния да не бъде ощетен. Стамболиев предложи още до 30 литра произведена ракия да се облага с един акциз, а над тази сума да е завишен. Така хората, вместо да си варят ракията в домашни условия, ще ползват казаните. Техният брой в Бургас, Ямбол и Сливен е 333. Контролът върху тях бил засилен и от страна на митницата.

Новият закон има за цел да повиши конурентноспособността между производителите, да се възстановят старите пазари и да се търсят нови, да се повиши контрола върху производството на вино и спиртни напитки и тяхната продажба и в заведенията, да се сертифицират вината и да се унищожават опасните и фалшиви продукции и т.н.

15 са винарските изби в Бургас и региона, като 13 от тях функционират, сочи статистиката. Лозовите маси са 9375,30 хектара. Новозасадените в периода 2005-2012 година са - 2450 хектара, отписаните от регистрите лозя са 1170 хектара. През 2010 година са съставени само 4 акта за нарушения на обща стойност 2000 лева, а през 2011 година - само 1 за 500 лева.

Винопроизводители попитаха, какво да правят с гроздето си, което винзаводите отказват да изкупуват, защото нямат нужда от него.DSC_3226

"Вариантите ви са няколко - да си преструктурирате лозята, да изгорените тези сортове, които не се изкупуват от винопроизводителите и на тяхно място да засадите други, търсени сортове. Така ще може да ползвате 70% от държавната субсидия от държавен фонд "Земеделие". Другият вариант е да се регистрирате като търговци, сами да си произвеждате виното и да го продавате", отговори Красимир Коев.

"Как новият закон регламентира купуването на грозде за производство на вино за семейна консумация? Става въпрос за продажба на грозде на частни лица", попита Михаил Койчев. Според шефът на ИАЛВ нямало проблем извършването на такава продажба. На друго мнение обаче е шефът на митницата.