Geri

Geri

Пролетно пречистване за напреднали

които ловят краб и в случай, че има професия „фризьор на косатки”. Дори тогава, не вярвам, че съвсем заслужено, домакинята би била детронирана, защото, с каквото и да се запушва каналът на косатките, едва ли ще чакат на фризьора си, да оправи и него.

 

Много хора смятат, че „домакиня” не е професия, а повод за съжаление, други казват, че за същото не се изискват умения, нито талант. Трети, представят домакинята като човек, който нищичко не знае, току що е паднал от палмата, та затова, простено е, че опитва котлен камък с бормашина да кърти. Редно е да се каже, че докато телевизията лансира деца и татковци (най-често), които ровят в калта за удоволствие, като големи сладури, а родителките-майки и домакините, като пристрастени към бялото пране лелки, футболът в България, няма да потръгне! После, никой не бива да се чуди, как се е стигнало до това, Данчето да продава Митко на Катето. Всъщност, зад кадър, Данчето предлага на Катето едни пари, не обратното, но това е друга тема.

 

Домакинята – умения, риск, адреналин, жертвоготовност - 10 точки:

 

  1. Дори да не работи на друго място, освен в дома си, често тя притежава сложна комбинация от качества на електротехник, водопроводчик, психолог, ветеринар, педагог и Наполеон.
  2. Домакинята не притежава инстинкт за самосъхранение, което я прави изумително опасен враг. Миенето на прозорци от външната страна го доказва.
  3. Според ситуацията, домакинята може да изключва рецепторите си за вкус и мирис, за да предотвратява бедствия в помещения, които всички останали членове на семейството напускат с крясъци и зелени лица.
  4. Във връзка с трета точка – домакинята рядко използва изрази като:  „Гнус ме е!”.
  5. Отдадената домакиня, успява да надмогне арахнофобията, осмофобията, скупофобията и фобофобията като цяло. Благодарение на форумите, с които пие кафето си, знае много, дори това, че скупофобия е болезнен страх от метли.
  6. Домакинята е рисков играч, а Бог е нейн навигатор! Следва простото правило на малкия електроуред: От малък уред, голям ток не може да те удари, следователно, крушка може да се сменя с влажна ръка на бос крак. И то си е така!
  7. Домакинята не обича малки уреди, нито твърде големи уреди, нито много уреди, нито недостиг на уреди. Изключение прави прахосмукачката, която независимо от размера, следва да е с добра техника, в противен случай, провокира агресия. Същото правило, да се приема като житейско.
  8. Домакинята има висок праг на чувствителност и почти никакви рецептори за болка. Започвайки от обръщането на храна в тиган с гола ръка, до раждането на дете – трудно ще я впечатлите с издръжливост.
  9. Домакините в голяма къща с възможност за провеждане на приятелски сбирки и тържества, са международни туроператори под прикритие. Между контролът, който следва да се упражнява при парти с роднини, деца, четиристепенно меню и преспиване, и този за настаняване на двеста японски туристи в единадесет двойни стаи, голяма разлика – няма!
  10.  Домакинята знае, че поделянето на домашните задължения с половинката е добрата, редната, правилната, истинската, желаната стратегия. Но! Също знае, времето лекува. Всичко. У едни, то създава надменна рутина и вещина на професор, който не иска помощ от студенти, у други, предизвиква прогресивна амнезия и те все по-малко, все по-рядко успяват да разпознаят, кое е чувал за смет, кое торба за пазар. Някои го наричат „равнопоставеност, според както ти изнася”. Други, не.

10.1 Истинската домакиня е дипломиран на 90% лекар с богат опит в алтернативната медицина, както и диетолог. И диетолог.

 

Поради всички тези причини, а и милион други, които нямам време да изброя – уважавайте домакинята и трудно се шегувайте по темата, за да не се пошегува тя с вечерята ви. Великден е близо, по време на голямото почистване, традиционно за почти всеки дом, мнозина в думите ми ще се убедят! А, като подарък за всички домакини, ще си позволя да приключа с любимото ми стихотворение, в оригинал, с мой превод:

 

Dust if you must

/By Rose Milligan/

 

Dust if you must, but wouldn't it be better
To paint a picture, or write a letter,
Bake a cake, or plant a seed;
Ponder the difference between want and need?

 

Dust if you must, but there's not much time,
With rivers to swim, and mountains to climb;
Music to hear, and books to read;
Friends to cherish, and life to lead.


Dust if you must, but the world's out there
With the sun in your eyes, and the wind in your hair;
A flutter of snow, a shower of rain,
This day will not come around again.

Dust if you must, but bear in mind,
Old age will come and it's not kind.
And when you go (and go you must)
You, yourself, will make more dust.

 

 

Бърши прах, момиче, така или иначе,

ще се наложи.

Обаче, не забравяй и да живееш,

а да живееш, понякога означава,

да правиш торти и да пишеш писма.

С най-хубавата прическа и най-високите токчета,

на които си способна.

Да говорят каквото си искат, все някога ще огладнеят.