DSC_4096

DSC_4096

Протестиращите в Бургас - 1000 дни на улицата. Избраха си комитет

Хората, които се събраха за първи път на 10-ти февруари на улица "Александровска" до сградата на EVN, за да протестират срещу високите си сметки за ток, вече искат гражданско общество, промяна на Конституцията, мажоритарен вот.

Тази вечер те определиха и хората, които влизат в комитета, който ще организира протестите в бъдеще. Имената им бяха обявени едно по едно. Хората се качваха на пейката, казваха по няколко думи за себе си и останалите подкрепяха избора им с аплодисменти и викове.

В комитета влизат:

1. Михаил Неделчев -DSC_4054 (на втората снимка вдясно) - "Основната идея е да бъдем обединени, по-обединени, отколкото са онези горе. И да ставаме повече. Идеята е да не се предаваме точно сега, защото ако се предадем българският дух може да бъде смачкан завинаги. Искаме да има граждански отзвук. Засега само с Варна поддържаме връзка. Надяваме се тази седмица да осъществим връзка и с другите градове".

2. д-р Веселин Велков (на втората снимка вляво) - "Журналистите ми задаваха въпроса: Как дойдохте тук? Дойдох с 14-годишната си кола. Пих едно кафе и дойдох. Никой не ме е карал. Аз работя и не ми е празен джоба. Искам да има прозрачност и полицаите да са доволни, да няма протести един ден, а да можем да си гледаме децата".

3. Иван Киров DSC_4073 (на третата снимка) - "От началото на протеста съм тук с всички останали. Близо 3 години на територията провеждаме протести. Започнахме с цените на горивата, след това с "Топлофикацията" и мобилните оператори. Започнахме да помагаме на хората. Започнахме да печелим и дела, но това става с хора, които ни подкрепят. Трябва да продължим по същия начин, защото само така хората могат да си върнат държавата. Имаме и социално-икономически искания. Искаме да покажем, че обедняваме всеки ден. Искаме да се смени управлението на държавата. Искаме като граждани да участваме в управлението на държавата. Стига сме избирали партии, които да ни командват и да ни крадат".

4. Коста Стойков DSC_4079 (на четвъртата снимка) - "Бургазлия, кореняк. Тук съм заедно с вас, защото ми е дошло до гуша и на мен. Корабен агент съм. Агент не, корабен агент. Да не стане някаква грешка. Имам възможност да се включа и да помагам по някакъв начин. Тук съм, защото нашият протест не е политически, а е граждански. Политическите си пристрастия ще кажем, когато определят онази дата, на която всеки ще има право на глас".

5. Валентин Саръев DSC_4086 (на петата снимка) - "Добър вечер, българи! Учих във Великобритания, за да се върна в България и да бъда безработен. Във Великобритания живях пет години. Токът ми за един месец беше 20 паунда, а аз получавах 5 паунда на час. И можех да си платя тока с няколко часа работа. Крайно време беше гневът да избухне. Олигархията продължаваше да си издига политици, а ние си мълчахме. Гражданското общество ще иска ревизия на този 23-годишен преход. Да бъдат разследвани и съдени и на който му се докаже вината да отиде, където му е мястото - в затвора".

6. Михаил Костадинов DSC_4091 (на шестата снимка) - "Здравейте, приятели! Виждам, че всеки ден ставате все повече и повече. И това ще продължава, докато успеем да създадем това гражданско общество. Ние не сме лумпени, ние не сме глупаци, ние не сме луди. Искаме да създадем едно нормално общество, в което обикновените граждани имат право на глас. Гласът ни да се чува и да не ни унижават, да не ни правят на глупаци и да не сме второ качество хора в собствената си държава. Преди няколко години един политик каза, че трябва да ни се смени чипа и някои хора много се обидиха на това. Няма да го кажа политика, вие го знаете кой е. Няма да говорим за политика, но чипа наистина трябва да се смени. Трябва да се смени мисленето на хората. Ще продължаваме, докато успеем да създадем това гражданско общество".

7. Петър Димитров DSC_4092 (на седмата снимка вдясно) - "Добър вечер! Бизнесмен съм, в бранш техника. Ще се опитам да обезпеча технически нашите сбирки, за да има по-добра чуваемост и да слушаме патриотични песни. Няма, какво да кажа. Колегите казаха всичко".

8. д-р Петър Бодуров DSC_4093 (на осмата снимка) - "Това, което правим е с много неясно бъдеще. Но трябва да го направим така, да стане ясно. Защото този протест, който избухна спонтанно, както избухна през 1997 година, сега също е спонтанно. Важно е да се разберем, ще продължаваме ли по същия начин или ще развеем белия байряк. Днес се спука последният балон на т.нар. политическа класа - Бойко Борисов и той показа, какво представлява политическата класа. Да го спасяват хора по интернет. Затова е важно да знаем, за какво ще продължаваме да протестираме. Трябва да превърнем тези протести в социални протести. Така или иначе, колкото и да се страхуваме от думата политизация, но не политизацията чрез политически партии, а политизацията с политически искания, защото не могат да продължават нещата така. Когато стъпиш тук, вече си политик. Думата политика не е мръсна дума, но е мръсна, когато я упражняват хора, като тези, които 23 години въртят хората в България. Чърчил е казал така: "Политиката е мръсна работа, но е за честни хора". Нека си подпишем декларацията, да направим стиковката с другите комитети в страната. Хората трябва да са наясно, че няма още утре да стане Велико народно събрание".

9. Здравко Мавров - не беше на протеста, за да се представи пред хората.

10. Елисавета Ангелова DSC_4087 (на последната снимка) - "Живея в Бургас. Тук съм родена. Тук искам да живея и тук отглеждам детето си. Искам да призова всички бургазлии да излязат и да протестират докрай, защото ако сега се откажем ще станем смешни и всичко ще загуби смисъл".

След това протестът продължи като шествие към площад "Тройката", където от утре ще се провеждат митингите от 18.00 часа.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова