DSC_0323

DSC_0323

Пушенете убива 5 млн. души на година

своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. Със спестените средства те основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Кампанията дава възможност на милиони хора да се откажат от вредния навик, като започнат от този ден.

В България за първи път е отбелязан през 1990 г.

Международния ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

България заема едно от водещите места в Централна и Източна Европа и света по потребление на тютюн, като изключително високо равнище на тютюнопушенето се наблюдава сред младежите, и е сред страните в Европа с най-сериозни здравни проблеми, дължащи се на тютюнопушенето.

Пушенето започва обикновено в ранна възраст и повечето млади хора недооценяват потенциала на тютюна да създава зависимост.

Целата е всички пушачи да се опитат да откажат поне за един ден цигарите като по този начин се замислят за своето здраве, за здравето на децата, бъдещите майки и вместо за цигари тези средства се дарят за нещо по-пълноценно и добро.

Повече от 1 милиард са пушачите по света, близо 100 милиона от тях са европейци.

Тютюнопушенето убива около 5 милиона души годишно.

По данни на СЗО се очаква до 2030г. тютюнопушенето да бъде най-голямата самостоятелна причина за смърт по света

Тютюневият дим съдържа над 4000 токсични вещества и е с много висок здравен риск. Употребата на тютюн е една от водещите причини за ракови новообразувания, за увреждане на генетичната информация, поради съдържание и на мутагенни фактори, една от водещите причини за недостиг на достатъчно кислород към клетките в организма.

През 2013 година дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здраве" при РЗИ-Бургас планира да проведе поредица от мероприятия по повод Международния ден без тютюнопушене – 21 ноември - конкурс за рисунки,обучителни семинари, разяснителни кампания за вредата от пушенето и други.