Feneri

Feneri

Пускат фенери с поезия в небето над Бургас

ще бъде дадено началото на литературния месец в Бургас. Традиционно през октомври в града се провеждат Есенни литературни празници. В програмата на тазгодишното XVI-то издание са включени десет литературни премиери. Две от тях са на книги, издадени с финансовата подкрепа на Община Бургас - на Керана Ангелова - "Слънчогледи за Мария", която ще бъде представена на 22-ри октомври и на Любен Петков - "Недоказани убийства", която е насрочена за 15-ти октомври.

Месецът на литературата ще бъде открит на 1-ви октомври на открита сцена "Охлюва" с концерт на Духовия оркестър. След тяхното изпълнение, талантливите поети от литуратирно студио "Митични птици" с ръководител Роза Боянова ще пуснат в небето книжни фенери със своите стихове. Студиото, което е към народно читалище "Любен Каравелов" в Бургас, тази година празнува своя 20-ти рожден ден. Вечерта ще продължи с "Огънят на поезията, музиката и водата" в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино".

Сред гостуващите автори тази есен са Йордан Евтимов и Калин Терзийски. В програмата е включена и премиера на фантаста Петър Станчев - "Прокълнатият".

Месецът на литературата ще завърши на 31-ви октомври с премиерата на алманах "Море".

Есенните литературни празници се организират от Община Бургас и Бургаските писателски дружества и са в подкрепа на кандидатурата на Бургас за столица на културата през 2019 година.