Lebedi2

Lebedi2

Първите предвестници на зимата са в бургаските езера

25 000 кафявоглави потапници,

които за сега са най-многочислените представители на зимата в Бургас. Повече от 50 000 екземпляра от няколко вида са регистрирани по време на  мониторинга, извършван от Българско дружество за защита на птиците към проект "Живот за Бургаските езера".

В Бургас са пристигнали и първите големи белочели гъски. Те ще останат да зимуват край езерото Вая и язовир Мандра. Само един екземпляр от застрашения от изчезване вид – червеногуша гъска е видян да се храни на ниви около езерата.

Идващата от север зима вече се усеща в страната ни. Сред нейните предвестници са още червеногушият гмуркач, четирите ушати гмурци, червеноклюната потапница и 70 тундрови лебеда, които са успели да разпознаят участниците в наблюденията.  Това са все видове, които са стигнали до езерата на Бургас, защото на север температурите вече са неблагоприятни за тях и не позволяват намирането на нужната им  храна.

За всички, които обичат да наблюдават птици в тяхната естествена среда, най-вълнуващото наблюдение от последните дни е това на сив жерав сред водите на Атанасовско езеро. Самотната птица се е хранела, кацнала на нива близо до  лагуната.

Числеността на водолюбивите птици, които зимуват в езерата на Бургас, ще продължи да се увеличава. С падането на температурите все повече птици от север ще намерят убежище и храна в езерата Вая, Атанасовско и комплексът от водоеми "Мандра – Пода". Точната им цифра ще бъде отчетена през януари, когато ще се проведе среднозимно преброяване на водолюбивите птици в цяла Европа.