DSC_2806

DSC_2806

Разпадът на Югославия от 1968 г.

кино в Белград и световните протести и студентски движения в столицата на бившата република, управлявана от Йосип Броз Тито. Това съобщи режисьорът Горан Маркович пред зрителите в общинско кино "АБ" след прожекцията на филма му "Фалшификаторът". Именно тези исторически данни са в основата на неговия филм, с който бе открит XII-я международен "София филм фест на брега". Тази историческа препратка той направи опровергавайки твърденията, че Югославия се разпада след 1990-та година. Фактите са послужили като основа за създаване на последния филм на Маркович - "Фалшификаторът". Така режисьорът обясни, че лентата носи много документалност. В нея главен герой е директор на средно училище в босненско селце. Какво става с него, човекът който от години фалшифицира дипломи за средно и висше образование, зрителите разбраха, гледайки филма.

Минути преди прожекцията кинофестът стартира с изпълнения на бургаския Духов оркестър. Така за публиката бяха изпълнени популярни валсове. Сайт Черноморие е един от медийните партньори на "София филм фест на брега". Екипът ще следи плътно всичко, което се случва по време на фестивалните дни. За първи път в петгодишната история на медията ще бъдат представени 7 зрители на фестивала, които са познали оценките на прожектираните филми. Без да звучи хвалебствено зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева тактично оповести от сцената на театъра, че "група интелектуалци са предложили проф. Георги Дюлгеров за почетен гражданин на Бургас". Ананиева не спомена, че сайтът е в основата на идеята за това. А тя не е случайна, защото на 30-ти септември именитият ни съгражданин Георги Дюлгеров навърши 70 години. За младоците Дюлгеров е малко познат, но за поколенията от края на миналия век, а и тези, влюбени в родното българско кино, той е известен. И да не бъдем голословни ще припомним на уважаемите ни читатели най-популярните филми, сътворени от Дюлгеров през неговия творчески път - "Трампа" (1978 г.), "Авантаж" (1977 г.), "Мера според мера" (1981 г.), "Изпит" (1971 г.), "Лейди Зи" (2005 г.), "Хубава си, мила моя" (2004 г.), "Козел" (2008 г.) и други.

По наше предложение от сега казваме, че втория почетен гражданин на Бургас предложен от сайта ще бъде Руси Чанев. Актьорът ще се запомни завинаги с култовите си роли на поп Алигорко във "Време разделно", на Дилбер Танас от "Мера според мера", на Петела от "Авантаж" и други. Макар че бургазлии или някой друг е забравил приноса на двата приятели и творчески тандем - Дюлгеров - Чанев, сайта дава своя принос към заслугите на тези творци.