IrinaI

IrinaI

Разясняват на имигранти как да се пазят от дискриминация дискриминация в града - Ирина Иванова.

Инициатори на срещата е Международната организация по миграция - Бургас и Комисията за защита от дискриминация. Целта на организаторите е имигрантите да бъдат ясно информирани, какво точно представлява дискриминацията, какви са нейните разновидности, как да реагират, ако попаднат в дискриминационна  ситуация, къде, по какъв начин и чрез кои органи как да  защитят правата си. Регионалният представител на КЗД Ирина Иванова подчерта, че чужденците имат равни права с българите освен ограниченията  предвидени в  специални закони.

Бяха разисисквани различни казуси, по които е работила КЗД. Те се отнасят предимно за нарушени права на легално пребиваващи чужденци у нас в сферата на трудовата заетост, достъпа до стоки и услуги, заплащане на медицински услуги, заплащане на такси в училищата.

"Никой не трябва да бъде третиран несправедливо и неравно заради неговия пол, раса, етническа принадлежност, народност, гражданство, сексуална ориентация, имуществено състояние, различна вяра или физически различия. Защитата от дискриминация е основно човешко право и всяко демократично общество трябва да гарантира равни права на гражданите", подчерта в презентацията си Иванова. И организаторите и представителите на имигрантските общности застанаха зад идеята, че обществото трябва да се учи на толерантност в отношението си към различните хора.