diuna3

diuna3

РДНСК - На "Корал" не се строи

които извършва Междуведомствената комисия. Тя проверява сигнали за промяна на статута на земите - държавен горски фонд. Комисията бе назначена със заповед на Гребенаров, след скандала с продажбата на дюните в Несебър.

Първоначалните шест сигнала, които бяха подадени са сведени до пет. Оказа се, че два от тях са по един и същи казус, но с различни податели.

Става въпрос за сграда построена върху земя държавен горски фонд, която след проверка се оказа, че не попада в защитени територии, но процедурата по промяна на статута й не е приключила. Следва да се уточни съвпадат ли разрешените параметри за строеж с реализираните такива, тъй като сградата вече е завършена и има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация.

По другия казус, отнасящ се до терени в землището на община Несебър, квартал "Черно море", комисията установи, че същите са общински горски фонд, но не намери документи, които да удостоверят как е станала промяната от държавен в общински такъв. С писмо информация е поискана от кмета на Несебър, но до приключване на днешното заседание не бе постъпила в Областна администрация Бургас. Експертната група ще може да направи заключение по двата казуса след като бъдат получени всички изискани документи.

По сигнал за неправомерно завземане на поземлен имот в Община Несебър и наличие на тенис кортове и съоръжения върху него, комисията установи, че същият е държавна горска територия, за която има стартирала процедура по промяна на предназначението на имота. При проверка на място комисията констатира, че има изграден басейн и открит дървен бар, за който не са налични съответните документи.  Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията контролът върху строителството на обекти 4-та, 5-та и 6-та категория, каквито са въпросните, се извършва от съответната община, в конкретния случай Община Несебър. От комисията ще сезират кмета Николай Димитров, както и Изпълнителна агенция по горите и Министерство на земеделието и храните, които управляват територията.

Междувременно в комисията постъпиха писма и от кметовете на черноморските общини, при първоначално запознаване с информацията се очаква комисията да работи по сигнали свързани с общините Царево и Созопол. Очаква се информация да изпрати и кметът на Несебър.

Снимка Архив Chernomorei-bg.com