Zlatni1

Zlatni1

Ремонтирана тръба пази курорта Златни пясъци от екологичен взрив

Златни пясъци. Почистената и възстановена тръба за отходни тръби ще осигури чисто море за туристите. Тази година не очакваме екологичен взрив. Това съобщи на пресконференция днес управителят на ВиК – Варна Веселин Русев. 

По негови данни, водното дружество е инвестирало в проекта 200 000 лева собствени средства. Аварийно-ремонтните дейности са извършени за 45 дни с помощта на специализирана плавателна техника и водолазни екипи. Те са отстранили пробивите и разкъсванията по металната тръба, запушили са големи участъци, които напрактика досега са отвеждали фекалните води в близост до зоната за къпане. 

По данни на Русев, извършените ремонтни дейности гарантират, че преработените отпадни води ще бъдат отведени 1 километър навътре в морето, колкото е и проектната дължина на тръбата. Възстановеното дълбоководно заустване ще подобри и състоянието на пречиствателната станция. Така през активния сезон, тя ще поеме и натоварването от двойно по-голямата леглова база в курорта, коментира още шефът на водното дружество. 

ВиК – Варна подготви и работен проект за дълбоководно заустване на отпадните води от пречиствателна станция "Златни пясъци". Той е предоставен безвъзмездно на община Варна. Разработен и цялостен проект за реконструкция и модернизация на ПСОВ "Златни пясъци". С двата проекта, местната администрация ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Околна среда" 2007-2013, припомни Русев.

Днес+