grafichabaza1

grafichabaza1

Ремонтират Графичната база с 65 000 лева

65 000 лева. Средствата са отпуснати по оперативна програма "Регионално развитие" в рамките на проекта "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", който община Бургас спечели. Част от проекта е и фестивалът "Включи града", който се проведе през март и чието второ издание предстои догодина.

Графичната база е строена през 1982 година. Преди десет години е направен последния ремонт. Холандка, чийто брат е художник, е дарила тогава $ 10 000. След наводненията отпреди две години обаче, покривът е в окаяно състояние и тече. В резултат на това някои от творбите, собственост на Дружеството на художниците, които се съхраняват в базата са започнали да мухлясват. В момента се сухат, за да бъдат съхранени. Целият архив, който възлиза на около 1000 творби е пренесен Grafichabazaза временно съхрание в художествената галерия "Петко Задгорски". След като базата бъде ремонтирана, той ще бъде върнат отново тук. "Бихме искали общината да откупи част от този архив, който да влезе във фонда на галерията", коментира директорът на "Петко Задгорски" Георги Динев, който спечели конкурса след пенсионирането на Пепа Седларска.

Бургаската Графична база е една от трите останали у нас. Другите две са към академията в София и университета във Велико Търново. Базата в Самоков е продадена, а тази в Пловдив - затворена. В Бургас през годините са работили известни имена като Стоян Цанев, Георги Баев, Владимир Гаджович, Светлин Русев. В архива са и творби на Героги Динев, Симеон Шивачев, Георги Петков, Михаил Николов. Тук са се провеждали и пленери по графика.

Базата, освен ателиета, предоставя и възможност за нощувка. Спането за художници е 10 лева на вечер. Те заплащат и трупа да печатаря, за да бъде направен отпечатъка. 10 броя остават за тях, 4 подаряват на дружеството. Цената на един отпечатък излиза между 1,60 и 2,50 лева, което е ниска цена за Европа, където един отпечатък струва 5-6 пъти повече при това в евро.

"Желанието ни е да привлечем повече чужди автори, но за целта трябва да им предоставим и нужните условия", каза Георги Динев, който до скоро бе председател на Дружеството но художниците, чиято собственост е базата.

На символичната първа копка днес присъства и кметът на общината Димитър Николов заедно с зам.-кмета Йорданка Ананиева и ръководителя на проекта Весела Йорданова. "Общината ще отпусне още малко средства, които не стигат по проекта, след като бъде разкрит покрива и стане ясно още от какво има нужда", каза Николов. За изпълнител е избрана фирма "Бургасинвест" ООД.