Geri

Geri

Рецепта за ВСИЧКО – един час в кулинарно-виртуалното пространство

аз не правя изключение, снимам почти всичко, което излиза от кухнята ми, без обелките от картофи и претенции да го правя професионално. В резултат, пространството прелива от „готвачи”, сплескани баници, млечни салати с „очички” от маслини, рози от домати, поочукана посуда, аркопал, аркорок, мушами и печки „Раховец”. Както и да е, хора - всякакви, възможности - различни, виждания – много, това са лични решения, аз няма да обеся никого, но няма и да се извиня. Въпрос на вкус! Появиха се и безброй кулинарни портали (благодарение на „Facebook” излъчват безкрайна емисия), кой от кой по-апетитно оформени, всеки предлага, поздравява с кафе за добро утро, пита „Гладни ли сте?” и твърди, че притежава най-богатата библиотека с истинки кулинарни шедьоври. Това вече е различно от личните снимки и споделянето на рецепти между приятели. Пишеш ли указания за направата на дадено ястие, би следвало да си специалист, да се профилираш, би било хубаво, ако си го изпробвал сам и си заснел резултата, за да твърдиш, че смесвайки това и това, ще се получи онова. Не бива да публикуваш рецепта за картофени кюфтета, а на снимката да се мъдри картофено пюре. Не можеш да си позволяваш и грешки, 1 ч.ч. е доста по-различно от 1 с.л. Не можеш да предоставяш идеята си за „мус с малини” и никъде в описанието да не става дума за малини... или за мус..., или за „мус с малини”. Освен това, намирам за малко странна появата на други статии и материали измежду капамите, кексовете, пастата и телешкото... Да-а, аз списвам рубрика, в която говоря както за педикюра си, така и за пътувания, но съм предупредила, че ще го направя! Затова, предупредете ни! Кажете: „Тук ще иде реч за тарталети, пица, акне, преждевременна еякулация и Космос”-  да си знаем! Вие искате максимален брой последователи в мрежата, ние искаме идея за закуска. Не, че нямаме нужда и от друга информация, но често тя убива апетита и не само... Ако ни трябва врачка, ще я търсим в страница на чиято профилна снимка има кристална топка или черна гарга (да речем), а не тройка кебапчета...collageggg

 

Един час в един  всеобхватен, всепоглъщащ, всезнаещ, прелюбопитен, свеж и несъмнено полезен „Фейсбук” профил на КУЛИНАРЕН сайт (произволно избран):

 

 

Първоначално попаднах на статия за хората с пъстри очи, което ми се видя страхотно, защото хем съм с пъстри очи, хем съм човек, никъде не пишеше колко да ги варим очите, ама все пак съм почти професионалист, ще се справя.

Гледах си на ръка, съдих за характера си по формата на ноктите. По-после разбрах какъв им е проблемът на всички от зодия скорпион, но не разбрах, можем ли да ги ядем, коя декада с какъв сос?!? Много се натъжих. Развеселих се, когато разбрах, че нямам никакви симптоми на множествена склероза. След минута пак страдах, защото имаше промоция на рокля, ама нямаха моя номер, то... моя номер го имат само роднините, пет приятелки и от синята зона в Бургас. Мъката не бе дълга, щото ми предложиха универсален лек срещу „миризливи” чорапи, нямам търпение да захладнее, да скоча в ботушите и да преодолея всички страхове при събуване! Клин – клин избивал, ама от дилема в дилема се вкарах, да скоча връз гърба на русоляв младеж ( страшен кадър!) и да го направя завинаги клиент на д-р Ливайн ИЛИ, да си направя светена вода, белким един от двамата си спаси душата!?!

Този сайт е страхоте-е-н, броите ли, тема след тема, статия след статия!!!

 

Интересните факти около Кейт Мидълтън леко ги пропуснах, защото в очите ми се наби обява: „Търся жена от село”. Ами, това съм аз!!! Най-накрая някой да оцени факта, че с едната ръка копая, с другата пържа филии, ама, каква ти радост, след като всички сме от село... Конкуренцията ще ме съсипе! Великолепен, казвам ви, великолепен материал за хотелите на Санторини, но няма да ходя сега, на снимката видях, че сняг е сковал този остров, а аз съм още с летните гуми. Тц. На кого му пука за времето при съседите, когато по последни данни, „Формулата на любовта е открита”!? Еха! Пак, нито дума за жълтъците, на водна баня ли, с лимон ли... Ненадейно се натъкнах на едно кексче, прилично на вид, ама дядо Влайчо ме разсея. „Феноменът дядо Влайчо”, как кой?!? Едно нещо, определено ли е като „дядо”, направо вадете херметическата, така да знаете.

Кожните болести по половите органи, възнамерявах да ви ги спестя, но аз от едната си детска душа страдам, защо да страдам сама, пък и материалът за тях беше точно до „детски палачинки”? Мда, много са неприятни (болестите, палачинките не ги четох), надявам се да не разбера колко точно, но най-много се надявам, нивга гинеколог да не ме погледне така, както онзи от снимката  гледаше бедната женица! Няма да го понеса.

 

Точно да попитам, кой,  да му се не види, украсява сватбена торта със сини сливи и пореден дядо на хоризонта!!! Този, моля ви се, преди 35 лета кръшнал на бабата, тя скоро разбрала и го пребила..., веднага след това една друга жена признава, че не спи вече 27 години, то как ли да заспиш, като се чудиш, направена ли ти е магия за любов, не ти ли е...?!? За пореден път: страхотен кулинарен портал! Може да пукнем от глад, но не и от разбито сърце!

 

„Мързелив кашкавал пане”, чак текнал в чинията от мързел, а ниското кръвно водело до оглупяване! За пръв път наследствената ми хипертония работи за мен! „Кюфтета по овчарски” и малък трик за лесен загар. Разбира се, какво по-лесно, просто всеки ден си ядете кюфтетата при овчарите на полето!

 

„Как да заченем по-лесно” до „Вредни навици, от които коремът расте”, е... Няма пълно щастие!

 

Тъкмо се зачудих, къде е Пауло Коелю и щрак! Той се появи. Като ви казвам, че това е най-добрият кулинарен сайт...

Бюстът „бухвал” с три упражнения! Без мая! Повтарям, без мая и досадно втасване, Майката Природа си знае работата, което не може да се каже за сусамената питка, тя все иска добавки и подходяща температура, хич не се занимавайте! И без това, кой чете готварски рецепти с идеята да готви?!?

 

Ммм, ето нещо ароматно, точно до „карамелен сладкиш” – „Как да се справим с обилното изпотяване”... Много просто, като в никакъв случай не правим сладкиша, ще се изморим и после..., да, знаете.

 

„Мъжете, които не стават за брак” до „Първа помощ при инфаркт”, аз се питам, защо да им помагаме, като те не искат да мият чинии и няма да пускат прахосмукачка, защо?!? Защото, с кой иначе, ще си поделим какаовите бисквити без масло, захар, брашно, какао?!? Ние, хората, не сме годни за живота на вълк-единак, само фурната гние самотна, защото никому не е важна, докато в Китай се ражда бебе с опашка. Първата част от предходното изречение спря да важи.

 

Морските дарове се сервирали върху лед – хубаво, ала на снимката - калмари пане с кетчуп. В тази връзка, водката се сервира върху дървени въглища, а газовата бутилка се зарежда с „Кока-кола”.

 

„Какво отблъсква мъжете” -> „Десерт с грис” -> „Жените, които никога не се омъжват”

„Мераклийско гювече” -> „Как да не омръзнем на съпруга си?”

„Защо клечките за уши са опасни” -> „Баклата гони сънливостта и зарежда с енергия”

„Боб яхния” -> „Как да се справим с псориазиса?” -> Бяла лястовица (в едър план)

„Тиквички с пилешко филе” -> „Как да разберем, че сме урочасани”

 

И така, докато постепенно в отзивите от публиката се появиха индикации за стомашни разстройства, клаустрофобия и повишена кръвна захар, а онези, които искат да спечелят таблет се умножиха по три и четири. Онези, които искаха да готвят - изчезнаха безследно. Абсолютно убедена съм, че между 23:30 и 00:30 часа, аз бях единственият жив читател, който продължаваше да твърди, че това е най-страхотната страница и не я заменя за нищо. По същата тази причина не споделям заглавието й, намерете си ваша, тази е само моя! Точно преди с мъка да напусна мястото, което ме развесели и обогати кулинарно, забелязах изречението, което във „Фейсбук” служи за презентация от администратора. Там пише, че това е портал за рецепти, здравословна храна, диети и отслабване. Всичко ми се изясни. Безбройните публикации по повод всякакви заболявания имат една цел – да ме откажат от храната, а рецептите, колкото и да са малко, ги публикуват, за изпитание на вталяващия се дух. Обаче, аз съм сбъркан женски човек от Бургас, когато попаднах на заглавието „Бог не е създал света”, огладнях зверски и бързичко хапнах, поради опасения, че Същият всеки момент ще слезе да си събере вересиите...

 

П.С.

Това е само личната ми позиция по темата. Не обобщава, не съди и не поставя под общ знаменател. Самата аз готвя по рецепти от блогове, този на Ирина Купенска, например - великолепен професионалист с изключителен усет за красивото. За жалост, до днес не е „обелила” и дума за бебешките колики, защо, не знам. Сигурно е заета с готвене.