legio

legio

Римски легионери превземат Бургас Тази неделя в 16.00 часа площад "Атанас Сиреков", пред сградата на Общината, ще се превърне в сцена от няколко века. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се запознаят отблизо с бита, обичаите и навиците на древните римляни. Над 20 автентично облечени легионери ще правят демонстрации, изпълнявайки командите на своя пълководец. Тук ще бъдат представени и тънкостите на древните занаяти, на апетитни ястия от римската кухня.

Малко по-късно от 19.00 часа участниците ще оживят централните улици с тържествен марш-парад. Легионерите ще се отправят към Морската градина, където ще се състои заключителната част на възстановката от 20.00 часа на терасата до културен център "Морско казино".
Ден по-рано, на 12-ти юли, в Археологическия резерват "Деултум" сред останките на античната колония ще "оживеят" древни ритуали, весталки, легионери, патриции и знатни римляни. Демонстрациите на легионерите ще бъдат придружени с възстановки на типичните за това време занаяти - ковачество, монетосечене и др., стрелби с лък, дегустации на древноримска кухня, представяне на римска сватба и др.
Сред останките на Античните терми в светилището на трите нимфи денят ще приключи с изпълнението на Джаз формация - Бургас.
Събитието ще продължи от 17,00 до 21,30 ч. с вход - свободен.