Родители в паника, поправка в закона остава децата им на улицата

Причина за това е поправка в чл. 2 от Наредбата за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях. Съгласно поправката "децата се изписват от детските ясли от 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст или по желание на родителите преди този срок". Излиза, че през юни в яслите няма да бъдат приети нови деца, защото навършилите 3 години няма да бъдат изписани преди 1 септември. Така децата, чиито родители трябва да се върнат на работа след майчинство не могат да го направят, докато не дойде септември.

 

В Бургас има три самостоятелни ясли, където се отглеждат 125 деца.

Повечето от родителите в града още не са на ясно, какво ги очаква и кой ще гледа децата им през трите месеца, докато дойде времето за приема им. Списъците с приема в яслите ще излезе другата седмица. Тогава семействата ще разберат, че децата им са приети, но на хартия. В действителност това ще стане едва наесен.

Поправката в Наредбата противоречи и на чл.1 от нея, според който в яслите се отглеждат деца от 3 месеца до 3 години. Дете навършило 3 години през януари например ще трябва да остане в яслата до септември, когато ще е на 3 години и 9 месеца. За тази възраст обаче в яслата няма обучен персонал, който да се грижи за него. Съгласно изискванията в яслите работят медицински сестри, за да полагат нужните за възрастта на децата грижи.

Излиза, че на 1 септември децата ще бъдат изписвани "на килограм" и приемани по същия начин, което създава затруднения за тях, за родителите и за персонола. И то само заради една "поправка", която вместо да улеснява, затруднява всички.