DSC_2684

DSC_2684

"Родна песен" пътува през вековете за 50-тия си рожден ден

а входът е свободен. В продължение на един час публиката в залата ще има възможността да се наслади на произведения от всички епохи и стилове - пред класика, църковна музика, романтизъм, български фолклор, съвременна музика, песни от мюзикъли и други.

"Този концерт е посветен на юбилея на хора, но с това няма да изчерпим отбелязването на годишнината", коментира диригентът на "Родна песен" Левон Манукян. През тази година смесеният хор ще вземе участие в два международни фестивала на хоровете - в Харманли и в Охрид.

"Родна песен" е създаден през 1962 година, но първия официален концерт на хора е през 1963 година. Затова годишнината се отбелязва сега. Първият ръководител е бил Стоян Кралев. През годините са се сменили петима диригенти. До 1989 година хорът е наброявал 110 души. В момента в хора пеят 50 души, като основното ядро, което се изявава на сцената е 35. Това са хора с различни професии - лекари, учители, юристи, журналисти, които са се събрали от любом към музиката.

"Родна песен" е любителски хор. Той има подкрепата на община Бургас за осигуряване на зали за репетиции, както и за заплащане на заплатите на диригента и корепетиторите.

От 27 години в хора пее и Пеньо Гърбов, който е и негов председател. Длъжността е изборна и не се заплаща. Председателят представлява хора, когато това е необходимо. Той е изпратил и покани до всички 250 хористи, които са минали през годините през "Родна песен", за да станат част от тържествата, посветени на годишнината.

"Родна песен" отправя и едно предизвикателство към бургазлии - хорото пеене на химна "Върви, народе възродени". Това ще стане на 24-ти май - Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура. До този момент заявки за участие са подали 15 училища, хорове, рок групи, индивидуални изпълнители.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова