DSC_1676

DSC_1676

Румен Петков: Ще търсим съдебна отговорност за атентата. ГЕРБ да си кажат всичко

в Бургас. Ако управляващите си позволят да лъжат, ще търсим съдебна отговорност. Това заяви днес в Бургас Румен Петков - депутат от "Коалиция за България" и бивш вътрешен министър.

На 18-ти юли петима израелци и българския шофьор загинаха при атентата в автобус на "Летище Бургас". Други 32-ма бяха ранени.

Според него ще бъде направен опит да бъде унищожен този сигнал. "В такива случаи той се записва в два екземпляра и смея да твърдя, че единия вече го няма", уточни Петков. По думите му Израел е подал сигнал, че страната ни може да бъде обект на потенциална терористична заплаха и то евентуално в автобус.

"Страната е много чувствителна на тази тема и по време, когато бях министър са подавали непрекъснато такива сигнали", каза Петков. Той поостави няколко въпроса, на които според него досега не са дадени конкретни отговори: защо се размахва само фалшивата шофьорска книжка на атентатора, след като тя не е документ за самоличност и намерен ли е такъв до този момент, в кои райони е бил извършителя на взрива, службите имат ли яснота за вида на взрива и как е задействан той, какви връзки би трябвало да се очаква да има той у нас? "Взривното устройство не може да бъде внесено и е очевидно, че е направено с помощ - директна или индиректна у нас", смята още депутатът. По думите му няма гаранция, че образа, който се тиражира е на извършителя на взрива.

Петков твърди, че е безотговорен подходът да бъде изнесена информация за свидетелите. Според него има вероятност част от доказателствения материл да е изнесен извън страната ни.

"По атентата се изказаха всички, без министъра на спорта и на културата, само компетентния орган - ДАНС мълчи. Това е показва, че държавата е импотентна спрямо терористичния акт", коментира народният представител.

По думите му по времето, когато е бил министър на вътрешните работи са се вземали специални мерки за сигурност по отношение на организирани бизнес делегации или други пътувания от Израел у нас. Автобусите, които са ги транспортирали са били щателно проверявани, както и местата за настаняване и провеждане на срещите.

Според него една от причините за случилото е намаления с 40% бюджет на Външно министерство и Агенцията за национална сигурност. Така се позволява изтичане на агентурен апарат.

"Сигурно някой ще понесе отговорност тук в Бургас, в ДАНС и в МВР, но той ще бъде най-много с ранг не повече от подполковник. Най-вероятно тук ще си го отнесе служител от РПУ-то на чиято територия е летището. Е, няма да е сержант, най-много офицер", прогнозира Румен Петков.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова