DSC_0272

DSC_0272

Румен Петков: Санкциите срещу Русия са вредни

няма да решат, а напротив - ще задълбочат проблема. Това заяви днес в Бургас Румен Петков - заместник-председател на партия "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). Според него, България трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса. "Разширяването на санкциите ще удари износа на лекарства и препарати от страната ни за Русия. Ние изнасяме за там 33%. Ако санкциите се разширят, това означава и повишаване на цените на лекарствата у нас, защото ще се стесни пазара, на който ще се реализират", допълни Румен Петков. Според него, трябва да бъде организиран обществен дебат и за да се вземе решение какъв е интересът на България като осъзнат член на Европейския съюз. "Този дебат обаче трябва да бъде организиран веднага след изборите и да се поставят най-основните приоритети на страната, които да бъдат следвани през следващите години", допълни Румен Петков.

Той изрази съмнение, че страната ни може да понесе загуби и при реализация на проекта "Южен поток". "Това не е проект на България. Това е проект на шест държави, които трябва да се разберат с Русия. От "Газпром" обявиха, че през октомври започват строежа на трасето в Сърбия без значение, каква е позицията на България. Това ме навежда на мисълта, че има резервно трасе, което може да мине през Румъния. Ако това стане, страната ни ще загуби между 300 и 400 млн. лева от годишни такси за транспортиране на горивото през тръбата на наша територия", допълни Петков.

Той не скри и възмущението си от безхаберието на двете последни правителства - това на Пламен Орешарски, излъчено с мандата на БСП и на служебното на Георги Близнашки за безхаберното им отношение към руския туристически пазар. "На туристическото изложение, което се проведе в Москва, страната ни не беше представена. Тези действия, според него, ще рефлектират върху туризма у нас.