DSC_5986

DSC_5986

Руски "Ан-30Б" излита от Бургас за наблюдателен полет от Великобритания ще летят над Русия, предаде Vesti.bg. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков. 

Наблюдателният полет над България ще се извърши от 19 до 23 май. Руски самолет за наблюдение "Ан-30Б" ще излети от "Летище Бургас", уточни Рижков. 
Максималната далечина на полета ще бъде 660 км. 
"Руският самолет за наблюдение ще изпълни полета по съгласуван с наблюдаемата страна маршрут, а българските специалисти на борда му ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на договора", добави Рижков. 
Той поясни, че полетът се изпълнява "с цел съдействие за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните участнички в договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепването на мерките за доверие". 
В същия период британски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Руската федерация на румънски самолет за наблюдение "АН-30". 
Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 г. В него участват 34 държави, припомня агенцията. 
Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни. 
Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.