Lanti2

Lanti2

Руският филм "Майка и син" с "Гран при" във Варна

на проф. Георги Чапкънов ще бъде връчена на създателите на филма "Майка и син", на официалната церемония по награждаването на победителите. Началото е от 19 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна.

Още един руски филм с приз от анимационния фест. "Извън игра" на Иван Максимов е отличен с Наградата на Варна. Статуетката за тази награда е дело на проф. Христо Харалампиев.

Испанската продукция "Бръчки" на режисьора Игнасио Ферас спечели приза за най-добър пълнометражен филм. Наградата е осигурена от Българската национална телевизия.

Сред отличените заглавия има 2 български филма. Рисуваните върху стари грамофонни плочи "Демони" на българина с канадски паспорт Теодор Ушев, беше удостоен с наградата за детски филм, а драматичният "Баща", копродукция на България, Хърватия и Германия,спечели приза на Съюза на Българските филмови дейци. Забавната анимация "Чичо Пиша", на унгарския режисьор Борбала Томпа е най-добрият студентски филм. Наградата е осигурена от Нов български университет.

Още няколко филма ще си тръгнат с награди от 8-мия Световен фестивал на анимационния филм. Германската лента "Кръц", на режисьора Кира Бушор е изборът на Съюза на българските художници. Призът на Българското национално радио за музика отива в Италия, за авторите на филма "Потоп", а отличието "Горчивата чаша" на Факултета по журналистика към СУ "Свети Климент Охридски" беше присъдено на талантливия аржентинец Хуан Пабло Сарамея за филма "Луминарес". 

Тази вечер на официалната церемония по закриването на 8-мия Световен  анимационен фест,  ще бъде и световната премиера на филма на децата, участвали в анимационната работилница на Жан-Люк Слок и Карин Миралес. 2-минутното филмче беше направено за 4 дни и децата участваха във всеки един процес от неговото създаване. Освен героите от пластилин и изрезки, най-малките участници на феста записаха звуците и ефектите към филма. 8-мият Световен фестивал на анимационния филм ще завърши с програма на наградените филми. Прожекцията започва в 20 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна.