DSC_3937

DSC_3937

РЗИ иска 24 000 лева от общините за Кръвния център

"Има недостиг на кръв и кръвна плазма. Тук обаче няма, къде да се съхранява. За да стане това, са нужни условия и апаратура, а пари за това няма", обясни Коларов. Той припомни, че в деня на атентата на "Летище Бургас" са използвани 56 единици кръв, като само 6 са били за пострадали от взрива, другите - за различни случаи.

Дейността на кръвния център в Бургас бе променена преди няколко години. Оттотава кръв и кръвни продукти не се съхраняват вече тук. Кръвта, която се дава, се изпраща за изследване в Стара Загора, където се обработва и съхранява. В Бургас пристига част от нея. Тя обаче се оказва недостатъчна за нуждите на града и региона. За да се реши проблема, който бе създаден преди години, сега трябва да се намерят пари и да се купи нужната апаратура.

Зам.-кметът на община Руен - Иб Мустафа (на снимката вляво) от своя страна поиска здравните заведения да изпратят в общините списъци с бъдещи родилки и болни на хемодиализа, които пътуват редовно до болниците, за да може да им се окаже помощ при тежка зимна обстановка и хората да бъдат извозени своевременно до здравните заведения.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова