Voini

Voini

С 25 143 лв. ремонтират 10 паметника от Балканската война

Тази година се навършват 100 години от тези събития и те ще бъдат

отбелязани в цялата страна. В Бургас и региона тържествата ще бъдат в периода октомври 2012-май 2013 година. "Желанието ни е да запознаем младите хора с историческите събития от онова време, за да знаят, че имаме славна история и те трябва да се гордеят с нея", каза на пресконференция днес областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Той е председател на Инициативния комитет, който е ангажиран с организацията и провеждането на събитията. За целта от Националния комитет ще бъдат преведени 2 650 лева и още 25 143 лева. Първата сума е за концертите, изложбите и възстановките, а втората за паметниците.

За правилното разходване на средствата е създаден и петчленен комитет с председател областния управител.

На есен ще бъде открита изложба с 150 документа и снимки, която ще бъде показана във всички 13 общински центъра на областта. Целта е да бъде видяна от повече хора. Ще бъде направена възстановка на предаването на властта в Малко Търново, торпедната атака на "Дръзки", както и фестивал на военните духови оркестри. Това са само част от проявите, свързани с годишнината.

"Средствата, които държавата отпуска не са достатъчно. Затова сме изпратили писма до фирми и общини за подкрепа. Всеки гражданин също може да се включи и да дари пари", прикани Константин Гребенаров.

Сметката за набиране на средства е:

BG45IORT73785008484600 /Investbank Bulgaria/