DSC_3193

DSC_3193

С 33% намаляват лимита на болниците

промените в начина на заплащане. В сдружението членуват болници с държавно и общинско участие (бившите окръжни болници), които са гръбнакът на здравеопазването в страната.

Приетите промени  са описани в изменение на постановление N94 на Министерски съвет, което регламентира заплащането към  лечебните заведения.

Те въвеждат  лимити, които ще засегнат най-много  областните болници, защото  намаляват  средствата към тях с около 33%. Извършените надлимитни
дейности ще се заплащат само, ако не надхвърлят бюджета на НЗОК, което носи опасност  болниците да не получат парите си за реално свършена от тях работа.
Срещу промените вече реагираха множество съсловни организации на лекари и пациенти.
НСОМБАЛ предупреждава, че въведените лимити ще накарат пациентите да си носят консумативи и лекарства и е възможно да се стигне до намаляване и невъзможност за изплащане на заплати.  Има риск това да доведе до напускане на висококвалифицирани специалисти. Най-засегнати ще бъдат  областните болници, които са длъжни да оказват спешна помощ.
От здравните заведения заявиха, че са коректни партньори на Касата и че лекуват 40% от хоспитализираните пациенти, а в замяна полуцават 20% от средствата за болнична помощ.